Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3. Мозковий штурм




Мозковий штурм або мозкова атака є методом колективного пошуку найбільш ефективних рішень у різних галузях знань, що найчастіше використовується як в Україні, так і за кордоном.

Сутність методу полягає в спробі групи творчих працівників, фахівців, об'єднаних однією метою, штурмом перебороти труднощі, що заважають вирішити якусь проблему. У процесі штурму учасники групи пропонують ідеї, висувають пропозиції, обговорюють їх, комбінують ідеї своїх колег. Щоб не перетворювати мозковий штурм в нараду, необхідно виробити чіткі правила його проведення.

На принципі мозкового штурму побудовані телевізійні ігри «Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг». На прикладі цих ігор видно, що протягом кількох секунд можна виробити колективну думку, що дозволяє вирішити досить складне завдання.

Цей метод пошуку раціонального рішення ефективний при вирішенні нескладних винахідницьких завдань, організаційних питань тощо. Він допомагає визначити шляхи просування продукту на ринок, прогнозувати дії конкурентів у відповідь.

Розглянемо декілька методів мозкового штурму:

Класичний мозковий штурм є особливою формою засідання, покликаного виробити творчі рішення. В основі цієї форми прийняття рішення покладені такі головні компоненти:

- можливість кожного учасника вільно висловлювати думки;

- уважно вислуховувати пропозиції кожного учасника групи;

- відмовитися від критики під час засідання;

- критикувати і здійснювати відбір ідей після закінчення засідання;

- пропонувати максимальну кількість ідей.

У роботі кожного засідання бере участь 4-10 осіб. У процесі підготовки мозкового штурму варто дотримуватися таких основних правил:

1. Засідання необхідно ретельно готувати.

2. Кожний запрошений має чітко формулювати проблему, уникаючи різних складностей.

3. Учасників слід підбирати з врахуванням різної професійної приналежності і соціальної однорідності для того, щоб у групі не було напружених відносин.

У процесі проведення засідання рекомендується дотримуватися таких правил:

1. Головуючий на засіданні повинен переконатися в тому, що всі учасники розуміють проблему однаково і нагадати про необхідність дотримання правил мозкового штурму.

2. До будь-яких ідей потрібно ставитись серйозно і доброзичливо.

3. Головуючий повинен однаково ставитися до всіх учасників засідання і ненав'язливе стежити за дотриманням правил.

4. Усі ідеї потрібно формулювати логічно.

5. Головуючий повинен фіксувати всі ідеї на картці або дошці, щоб їх могли бачити всі учасники.

6. Один з учасників засідання має вести протокол або магнітофонний запис.

7. Головуючому рекомендується не висловлювати власних ідей, а пропонувати їх при зменшенні потоку ідей, які висловлюють інші учасники.

8. Якщо які-небудь питання (принципи) залишилися не висвітленими, головуючий повинен спрямувати думку в потрібному напрямку.

9. При необхідності викликати нові імпульси головуючий може наприкинці засідання ще раз зачитати висловлені ідеї.

Засідання мозкового штурму звичайно триває не більше півгодини. Засідання, присвячене аналізу висловлених ідей і прийняттю рішення, триває не більше однієї години.

Анонімний мозковий штурм полягає в тому, що ідеї і пропозиції збираються до засідання, присвяченого вирішенню проблеми.

На засіданні головуючий виголошує ідеї, не називаючи автора, а учасники групи прагнуть розвити й удосконалити висловлені пропозиції.

При анонімному мозковому штурмі на відміну від класичного на початку засідання немає обміну думками, що є стимулюючим елементом.

Дидактичний мозковий штурм («Техніка Литта») полягає в тому, що на початку засідання про точне формулювання проблеми відомо тільки головуючому. Він поступово підводить учасників до проблеми, характеризує особливі умови її вирішення. Цю роботу головуючий здійснює протягом кількох засідань. До останнього засідання учасники повністю розуміють проблему. Отримавши всю інформацію, учасники засідання приймають відповідне рішення.

Деструктивно-конструктивний мозковий штурм полягає в тому, що на першому етапі висвічуються недоліки поточного вирішення проблеми. На другому етапі за правилами мозкового штурму здійснюється пошук кращих ідей щодо усунення виявлених недоліків.

Метод «а також» полягає в обговоренні групою будь якої із висловлених ідей. Лише після обговорення однієї ідеї може бути запропонована інша. Мета дискусії - виявити позитивні характеристики кожної ідеї.

Техніка творчого співробітництва характеризується зміною групової й індивідуальної роботи. На початку протягом 10-15 хвилин здійснюється груповий мозковий штурм, після чого учасники розходяться для того, щоб протягом 5-10 хвилин подумати над проблемою індивідуально, записати додаткові ідеї, сформулювати запропоноване рішення.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты