Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 5. Синектика




 

Синектика є одним із найефективніших методів стимулювання творчої активності. У його основу покладений мозковий штурм, що здійснює група професійно підготовлених фахівців, яка набула досвіду вирішення завдань під час попередніх подібних процесів.

Синектика на відміну від мозкового штурму допускає елементи критики. Під час обговорення проблеми передбачене обов'язкове використання чотирьох прийомів, заснованих на аналогії:

- прямій (як вирішуються завдання, схожі на запропоноване);

- особистій (потрібно увійти в образ об'єкту завдань і міркувати з його позиції);

- символічній (дати коротке образне визначення суті завдання);

- фантастичній (потрібно уявити, як би це завдання вирішили казкові персонажі).

Автором цього методу є У. Горден, який організував фірму «Синектикс». Ця фірма надає допомогу організаціям навчального, наукового і виробничого профілю при навчанні персоналу цьому методу.

Є кілька різновидів такого методу пошуку нових ідей. Класична синектика здійснюється в групі з 5-7 осіб. Професійний, соціальний склад групи, правила ведення дискусій такі ж, як і при мозковому штурмі.

Цей процес відбувається у три фази. Спочатку формулюється проблема, з'ясовується її сутність. Потім через прямі, особисті і символічні аналогії група свідомо абстрагується від суті проблеми, що обговорюється.

Поняття, що виникли наприкінці обговорення, зіставляються з умовами проблеми, а це дозволяє відокремити найвдалішу ідею для вирішення завдання.

Під час обговорення головуючий активно втручається в процес, що вимагає великого досвіду і високого рівня професійної підготовки. У міру набуття досвіду учасниками обговорення підвищується ефективність процесу ухвалення рішення.

Синектична конференція ґрунтується на попередньому методі. Однак, тут не є обов'язковими суворе багатоступінчасте обговорення. Стиль обговорення, заснований на аналогіях, сформованих вільним обміном думок. При цьому методі немає чітко вираженої фази відчуженості.

Для проведення конференції її учасники повинні досконало володіти методом класичної синектики.

Візуальна синектика полягає в тому, що фази відчуженості і стимулювання відбуваються за допомогою зображень, наведених на діапозитивах. Спочатку учасники колективно дають опис першого зображення й аналізують його (відчуженість). Потім з елементів розглянутого зображення формулюються ідеї для вирішення порушеної проблеми. При зменшенні потоку ідей переходять до наступного діапозитива.

Крім діапозитивів зображення можуть бути поміщені на спеціальних стендах, плакатах і т.ін.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты