Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рентабельність. Рента.




Виробництво окремих товарів може бути не зовсім вигідним для підприємця у зв’язку з тим, що витрати на їх виготовлення перевищують доходи від продажу товарів. Таке виробництво товарів називають нерентабельним.

Рентабельність –узагальнюючий показник економічної ефективності підприємства, галузей за певний період, що характеризує їхню доходність, прибутковість. Економічна суть рентабельності характером способу виробництва.

Рентабельність підприємства обчислюють як відношення прибутку до вартості основних виробничих та оборотних засобів, виражене у відсотках.

Рівень рентабельності часто називають нормою прибутку. Цей відносний показник дає змогу порівнювати ефективність рботи різних підприємств. Крім рентабельності підприємства для виявлення ефективності виробництва окремих речей обчислюють рентабельність продукції

Рівень рентабельності продукції визначають як відношення прибутку від реалізації продукції до витрат на її виробництво.

 

Земельна рента.

Аграрні відносини– це складова економічних відносин, які виникають у сільському господарстві з приводу володіння й використання землі як головного засобу сільськогогосподарського виробництва, а також виробництва, розподілу, обміну й споживання сільськогосподарської продукції та послуг.

Характер і особливості аграрних відносин визначаються насамперед формою власності на землю як основний засіб виробництва. У сучасних умовах власність на землю в різних країнах має такі форми:

 

  Форми власності на землю  
Державна   Муніципальна (комунальна)   Приватна
           

 

Складовою аграрних відносин є рентні відносини.

З виникненням власності на землю виникає й відповідна їй форма доходу – земельна рента.

Рента –це передача частини доходу землеробом власнику землі за використання його земельної ділянки.

Отже, земельна рента є економічною формою реалізації власності на землю.

Є три основних види земельної ренти: диференційна, абсолютна й монополістична.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты