Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Суть та види маркетингу.




Поняття «маркетинг» походить від англійського слова market (ринок) і буквально означає роботу на ринку із вивчення і задоволення всіх потреб та побажань споживачів.

Широкого практичного значення маркетинг набув лише у 30-ті роки ХХ ст. у зв’язку з насиченням попиту населення у США та Німечинні на основні споживчі товари. Таке насичення відбулося в умовах масового виробництва товарів на етапі комплексної механізації виробництва. В цей період основною умовою реалізації продукції було максимальне зниження цін і затрат виробництва й отримання на цій основі максимального прибутку. В цьому переважно і полягала суть маркетингової діяльності у цей період. Інакше кажучи, у конкурентній боротьбі перемагало те підприємство, яке випускало продукцію за найнижчими цінами.

Ситуація принципово змінюється в умовах технологічного способу виробництва, який ґрунтується на автоматизованій праці, всебічного поглиблення суспільного поділу праці як у межах національної економіки, так і світового господарства.

Рівень зниження затрат на виробництво одиниці продукції в умовах автоматизованого виробництва має свої об’єктивні межі. Навіть, коли на ринку з’являється товар за значно нижчими, ніж у конкурента, цінами, але він уже добре відомий споживачу, шанси перемогти конкурентів невеликі. Тому передусім треба підвищити якість продукції, її нових споживних якостей при тих самих затратах виробництва і цінах.

Для цього треба знати, які нові властивості товарів і послуг найбільш потрібні споживачу, щоб задовольнити його конкретні потреби.

Маркетинг, як і всі інші економічні поняття й категорії, постійно наповнюється елементами якісно нового змісту.

Види маркетингової діяльності. В умовах технологічного способу виробництва, заснованого на машинній праці, застосовувалися такі два види маркетингу:

1) маркетинг, орієнтований на продукт або послугу;

2) маркетинг, орієнтований на споживача в цілому або окремі категорії споживачів.

В сучасних умовах використовується єдиний інтегрований маркетинг, який органічно поєднує обидва названі види. Інтегрований маркетинг передбачає створення спільних команд із управлінців – маркетологів і спеціалістів щодо конструювання і сворення продукції (інженерів, працівників тощо), творчу і органічну взаємодію між різними управлінськими підрозділами і службами. Очолює таку команду керівник із всебічно міждисциплінарною підготовкою. Завдяки цьому розробляється комплексна програма дяльності фірми щодо розробки нових видів товарів, їх виробництв а і збуту на ринку, здійснюється координація різних служб і підрозділів. Це дає змогу операвно реагувати на зміни у зовнішньому економічному середовищі, на ринкову кон’юнктуру, отримувати достовірні прогнози про ринки товарів і послуг.

При пошуку та виборі відповідної ніші ринку розрізняють вертикальний маркетинг, орієнтований на вертикальну нішу ринку, і горизонтальний маркетинг, орієнтований на горизонтальну нішу ринку.

У першому випадку фірма веде пошук реалізації певного товару або групи функціонально близьких виробів за різними групами споживачів.

Горизонтальний маркетинг намагається задовольнити потреби з всього комплексу товарів і послуг. Такий вид маркетингу використовують, як правило, багатогалузеві концерни і конгломерати. З цією метою при реалізації товару пропонуються додаткові послуги для споживачів незалежно від того, чи існує між цими товарами або послугами органічний взаємоємозв’язок.

Важливе значення у маркетингової діяльності мають кредитування покупців, післяпродажне технічне обслуговування і постачання запасних частин. Складовою частиною маркетингу стає дизайн, за допомогою якого продукція тієї чи іншої фірми відрізняється з-поміж інших технічно однакових виробів.

Тактика маркетингу. Маркетингова тактика означає процес формування та виконання завдань фірми по кожному ринку, по кожному товару або групи товарів в конкретний, як правило, короткостроковий проміжок часу. При цьому залежно від зміни індексу цін, сезонного падіння попиту та інших факторів відбувається коригування завдань фірми: посилюється реклама, знижуються ціни, розширюється асортимент послуг і т. д..

Основними принципами маркетингу є:

1) виробництво товарі в і послуг, яке повинно ґрунтуватися на точному знанні потреб покупців і реальних можливостей фірми, організації або установи;

2) забезпечення довгострокової результативності фірми, для чого необхідно постійно мати повний комплект розробок для підготовки виробництва товарів і послуг, необхідних для ринку;

3) якнайповніше задоволення потреб споживачів, забезпечення їх необхідними після продажними послугами;

4) економічно ефективна реалізація продукції і послуг на чітко визначених ринках у заздалегідь запланованих обсягах і у зазначені строки;

5) органічне поєднання маркетингової стратегії і тактики з метою оперативного просування до споживачів, що увесь час змінюються;

6) активний вплив фірми на формування і стимулювання потреб споживачів;

7) уже задоволені потреби та запити людей перестають надалі справжніми потребами, відбувається звуження ринків масового збуту. Тобто фірма повинна орієнтуватися на випуск тих товарів і послуг, яких ще немає на ринку, а їх конкурентоспроможність все більше залежить від здатності радикально оновлювати їх асортимент і тим самим створювати нові потреби.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты