Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форми міжнародних економічних відносин.




Міжнародні економічні відносини (МЕВ) – економічні відносини в системі світового господарства.

 

Науково-технічне співробітництво
Міграція робочої сили
Міжнародні валютно- Фінансові відносини
Міжнародний рух капіталів
Світова торгівля

 

Організація Об'єднаних Націй(ОН) займає центральне місце в системі міждержавних організацій і грає виняткову роль у сучасному міжнародно-політичному розвитку. Створена в 1945 р. як універсальна міжнародна організація, що має своєю метою підтримання миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами, ООН об'єднує в даний час 185 країн світу.

Вплив ООН на сучасні міжнародні відносини є вагомим і багатогранним. Він визначається наступними основними факторами:

-- ООН є найбільш представницьким форумом для дискусій між державами з актуальних проблем міжнародного розвитку.

-- Статут ООН є фундаментом сучасного міжнародного права, свого роду загальновизнаним кодексом поведінки держав і їхніх взаємин; по ньому звіряють інші міжнародні договори та угоди.

-- ООН сама стала важливим механізмом міжнародної нормотворчості і займає особливе місце серед інших організацій - джерел міжнародного права. З ініціативи та в рамках ООН укладені сотні міжнародних конвенцій і договорів, що регулюють стан справ в найрізноманітніших сферах суспільного життя.

-- У принципах побудови ООН (перш за все в наданні особливого статусу постійним членам Ради Безпеки) знайшли своє відображення об'єктивні реалії міжнародно-політичної системи, а їх зміна стала головним стимулом для роботи, що ведеться з реформування цієї організації.

-- Під покровом ООН існує велике число міжурядових організацій, що здійснюють регулювання міжнародного життя в рамках свого функціонального призначення.

 

-- ООН наділена виключно важливою компетенцією вирішувати питання війни і миру, в тому числі й шляхом використання збройної сили.

Штаб-квартира ООН знаходиться в Нью-Йорку, де розміщені п'ять з шести її головних органів. У Генеральній Асамблеї кожна держава має один голос; вона збирається на свої регулярні сесії щорічно, а також на спеціальні та надзвичайні сесії.; рішення щодо порядку денного (яка налічує більше 100 питань) приймаються простою більшістю голосів і не є обов'язковими для держав-членів, але розглядаються як думку світового співтовариства і в цьому сенсі мають значний моральний авторитет. (За час своєї діяльності Генеральна Асамблея прийняла понад 10 тис. резолюцій.) . Рада Безпеки складається з 15 членів, 5 з них - постійні (Росія, США, Великобританія, Франція і Китай), решта обираються Генеральною Асамблеєю на два роки. Рішення приймаються більшістю в 9 голосів з 15, включаючи співпадаючі голоси всіх постійних членів (які, таким чином, мають право вето). При розгляді питань, пов'язаних з виникненням загрози міжнародному миру Рада Безпеки має винятково широкі права, включаючи право вводити економічні санкції та приймати рішення про застосування збройних сил.

 

 

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) – спеціалізований кредитний заклад ООН, заснований у 1944 році згідно з рішенням Бреттон-Вудської конференції з метою сприяння та допомоги в реконструкції та розвитку економік країн – членів МБРР шляхом надання кредитів та гарантій. Функціонує з 1945 р.. його членами можуть бути лише країни, що вступили до МВФ.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) – спеціалізований заклад ОНН, заснований у 1944 р. згідно з рішеннями Бреттон-Вудської конференції. Функціонує з 1946 р. як міжурядова валютно-кредитна організація, діяльність якої спрямована на сприяння розвитку міжнародних економічних відносин. Особливими функціями МВФ є: ирблення правил регулювання валютних курсів і контроль за їхнім виконанням та надання країнам – членам МВФ кредитів для вирівнювання платіжних балансів і підтримки національних валют.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) – сворений у травні 1990 р. з метою сприяння реформам у країнах Центральної та Східної Європи, спрямованим на перехід цього регіону до ринкової економіки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 129; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты