Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Способи вираження складу фаз




 

У масообмінних процесах беруть участь як мінімум три речовини. Дві з них (розподіляючі речовини, або фази) обмінюють між собою третю, що міститься в них (розподілювана речовина). Розподіляючі речовини не беруть участь в процесі масопередачі, а є носіями розподілюваної речовини, і їх кількість в процесі взаємодії не змінюється (G = const, L = const).

Першу і другу розподіляючі фази, а також їх витрату прийнято позначати G і L. Розподілювана речовина і її кількість позначається буквою М. Концентрацію речовини М у фазі G прийнято позначати у (Су), а в L — х(Сx).

Деякі способи виразу складу фаз двокомпонентних систем представлені в табл. 9.1.

Оскільки рівняння, що описують конкретні масообмінні процеси, можуть записуватися з використанням різних розмірностей концентрацій, у кожному випадку вони обмовлятимуться особливо.

 

Таблиця 1.1 - Способи виразу складу двокомпонентних систем

Концентрація Позначення концентрації розподілюваного компоненту
  у фазі G   у фазі L  
Молярна частка, кмоль А/кмоль (А + В) у х
Масова частка, кг А/кг (А + В)
Відносна молярна концентрація (частка), кмоль А/кмольВ У Х
Відносна масова концентрація (частка), кг А/кг В
Об'ємна молярна концентрація, кмоль А/м3(А + В) Су Cx
Об'ємна масова концентрація, кгА/м3(А+В)

 

Примітка. А — кількість розподілюваної речовини М в двокомпонентній системі відповідних розмірностей; В — кількість розподіляючої речовини (G або L) в двокомпонентній системі відповідної розмірності.

 

Концентрація компоненту в газовій суміші може бути виражена також через його парціальний тиск, тобто через тиск газу, що входить до складу газової суміші, який він би надавав при даній температурі, займаючи один весь об'єм суміші.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты