Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Прямоточна і проти точна схеми




 

У технологічних процесах найбільш широко використовуються безперервні процеси абсорбції.

При прямоточній схемі взаємодії газу (пари) і рідини (рис. 8.1) їхні потоки рухаються паралельно один одному.

При протитічній схемі взаємодії газу (пари) і рідини (рис. 8.2) їхні потоки рухаються в протилежних напрямках.

Зіставлення умов проведення прямоточного і протитічного процесів абсорбції показує, що протитічний процес дозволяє забезпечити більш високу кінцеву концентрацію речовини, що поглинається, в абсорбенті і меншу витрату абсорбенту, але середня рушійна сила процесу при цьому менше, а отже, протитічні апарати вимагають велику поверхню контакту фаз, що часто зв'язано зі збільшенням загальних розмірів самих апаратів.

Схеми з рециркуляцією передбачають часткове повернення в масообмінний апарат або рідини, або газу. При цьому рециркуляцію рідини (рис. 8.3) здійснюють у тому випадку, якщо стадією процесу, що лімітує, є перехід речовини від поверхні розподілу фаз у рідину, а рециркуляцію газу (рис. 8.4) — коли стадією, що лімітує, є перехід речовини з газової фази до поверхні розподілу фаз.

При протитічній схемі абсорбції з рециркуляцією рідини (див. рис. 8.3) газ проходить через апарат знизу нагору, і концентрація речовини, що розподіляється, у ньому змінюється від до . Рідина підводиться до верхньої частини апарата при концентрації речовини, що розподіляється , потім змішується з вихідної з апарата рідиною, у результаті чого концентрація підвищується до . Робоча лінія представляється на діаграмі відрізком прямої, крайні точки його мають координати , і Yк, Хсм відповідно.

Величину легко знайти з рівняння матеріального балансу.

Позначимо відношення кількості поглинаючої рідини на вході в апарат до кількості свіжої поглинаючої рідини через п.

Тоді

 

 

Рис.8.1 Рис.8.2

Рис. 8.3

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты