Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Помилки у вихованні дітей. І. Самойлович, А. Комб.




Серед авторів педагогічних праць з питань родинного виховання, найчастіше гувернерського, часто зустрічаються такі, як П. Ф. Лесгафт, бо підходили до розгляду проблеми "від супротивного", застерігаючи гувернерів чи батьків від хибних позицій та кроків. Одним із таких авторів був І. Самойлович. У його праці "Домашнє виховання" детально розкривається шкідливість неправильного педагогічного підходу і його трагічні наслідки для подальшого життя вихованця. Серед домінуючих помилок у вихованні І. Самойлович називає такі:

1. Відсутність виховання у дітей шанобливого ставлення до батьків та справжнього християнського виховання, що веде до розвитку цинізму в душах молодих людей, які не мають нічого святого.

2. Оточення дитини негативними зразками, які вона наслідує (брехливі й аморальні вчинки людей, порнографічні романи, вияви жорстокості та ін.).

3. Надмірне захоплення системою суспільного виховання аж до повного

відмежування дітей від сім’ї.

Вдумливий аналіз показує, що перелічені вади притаманні й нашому суспільству. Тому наукове дослідження, здійснене у 1902 році, не позбавлене інтересу і для нашої епохи.

Аналогічну позицію — "від супротивного" — займає директор Лозаннської клініки дитячих хвороб професор А. Комб, чиї наукові праці слугували в XIX — на початку XX століття орієнтиром для багатьох батьків та домашніх наставників у Європі в цілому і в Російській Імперії зокрема. Одна з найвідоміших книг А. Комба називається "Помилки й прорахунки у вихованні дітей". Ця книга могла б стати цікавою для сучасних батьків і педагогів, адже у ній аналізуються причини розвитку в дітей нервових захворювань, пов’язаних з неправильною організацією виховання у сім’ї. Помилки поділяють на три групи: 1) помилки у фізичному вихованні; 2) помилки в розумовому вихованні і 3) помилки у моральному вихованні дитини.

До найбільш небезпечних помилок першої групи віднесені: жорстоке поводження з дитиною; нерозумна організація догляду й дозвілля дитини; дозвіл на ігри, у яких діти лякають одне одного; обмеження фізичної активності дитини; формування у дітей шкідливих звичок.

До помилок у розумовому вихованні належать: заміна корисних для розвитку малюка дитячих ігор надто раннім регулярним навчанням, побудованим на перевантаженні механічної пам’яті; перевантаження дітей уроками призводить до перевтоми; однакові вимоги, навчальні програм й методики для дітей з різними розумовими здібностями; зведення до мінімуму вільного часу дитини та її фізичної активності у шкільні роки.

Помилки морального виховання: невміння дорослих вчити передбачати дітей небезпеку; практикування крику й фізичних покарань; дріб’язкові причіпки; непослідовність батьків у вихованні, відсутність сталих вимог, дозволів і заборон; завищені вимоги до дитини; відсутність будь-яких вимог до дитини; байдуже ставлення батьків до тривалого переживання дитиною образи, суму, несправедливості, ревнощів, злості.

Ретельний аналіз кожної помилки та не менш ретельне роз’яснення ролі правильного шляху для виховання дитини зробили наукову працю А. Комба незамінним "підручником" з проблем домашнього виховання для батьків та педагогів минулих, теперішніх і майбутніх поколінь.

З наведених прикладів наочно видно, що методики виховання дитини в домашніх умовах, розроблені у XIX — на початку XX століття, характеризуються високим професіоналізмом і практичним спрямуванням і тому не менш актуальні для нашого XXI століття, аніж для того часу, коли були створені.

У XIX — на початку XX століття паралельно з розробленням цілісних концепцій та систем виховання активно вивчалися окремі виховні проблеми. Результати досліджень та практичні поради батькам і педагогам публікувалися в численній науково-методичній літературі. Значна кількість таких праць призначалася для батьків та гувернерів. З об’ємного їх переліку виберемо кілька таких, які з користю для себе могли б прочитати нинішні батьки й педагоги.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты