Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проблеми нервових розладів та психічних захворювань у дітей.




Наступна проблема до початку XXI століття з суто педагогічної перетворилась на глобальну проблему всього цивілізованого світу. У світовому масштабі катастрофічними темпами зростає рівень нервових розладів та психічних захворювань у населення, насамперед, — у дітей та молоді. Україна сьогодні посідає перше місце за рівнем указаних захворювань. Визначити причини та зупинити зростання захворювань перетворилося на початку XXI століття в одне з провідних завдань медицини й педагогіки.

Вивчення стану проблеми у науковій літературі дозволяє вичленити три групи причин появи нервових та психічних захворювань у дітей: 1) вроджені захворювання; 2) негативний вплив середовища; 3) неправильне виховання.

Як засвідчують дослідження сучасних вчених, екологічний стан довкілля в планетарному масштабі, й зокрема в Україні, дедалі погіршується. Хімічний дисбаланс, наслідки чорнобильської катастрофи, високий рівень стресів та агресивності у суспільстві й інші фактори негативно впливають на стан здоров’я майбутніх матерів, на перебіг вагітності та проходження пологів, і в результаті значний відсоток малюків народжується зі значними порушеннями центральної нервової системи та психіки. Як вказує статистика, 2,5 % дітей в Україні народжуються з вадами розвитку або спадковою патологією. Ще у 1987 році за рівнем тривалості життя та рівнем здоров’я населення Україна займала 45 місце у світі, а в 1997 році — вже 95. Оскільки спадкові відмінності передаються нащадкам, кожне наступне покоління отримує схильність до тих хвороб, які мають батьки, та додатково — нові зміни, викликані подальшим ушкодженням генетичного апарату, несприятливими зовнішніми факторами. На межі ХХ-ХХІ століть дитяча захворюваність, що призводить до інвалідності, зросла на 20 відсотків, порівняно з 1995 роком. Зокрема, як уже сказано, часто передаються спадково нервові та психічні захворювання. Вони також виникають у маленьких дітей у процесі простійного перебування в контакті з нездоровими батьками.

Негативний вплив середовища, перш за все, виявляється у перевантаженні оточення дитини негативною інформацією. Носіями цієї інформації стають страшні жорстокі мультфільми, фільми жахів, бойовики, неестетичні іграшки, низькопробна сучасна музика, жорстокі комп’ютерні ігри тощо.

Причиною дитячих нервових та психічних розладів найчастіше стає неправильний виховний підхід батьків через необізнаність останніх з особливостями фізичного та психічного розвитку людини. Наприклад, відомий російський вчений А. І. Захаров застерігає, що дитину легко перетворити на нервово чи психічно хвору, якщо її вихователі незнайомі з властивостями темпераменту.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты