Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Навчання дітей в школі Йогана Базедова “Філантропін”.




Раціональнішою видається дидактична система послідовний Ж.-Ж. Руссо, представника німецької педагогіки XVIII століття І. Базедова. Вони викладені у творах "Методика для батьків і матерів сімейств і народів" та "Початкова праця".

Провідні дидактичні правила, розроблені І. Базедовим, такі:

1. Не вивчати багато, але вивчати так, щоб діти отримували задоволення від опанування знаннями.

2. Вивчати матеріал послідовно: від легкого до складного.

3. Вивчати те, що дійсно буде корисним дітям у житті.

4. Максимально застосовувати наочність. (Наприклад, азбуку в "Філантропіні" вивчали на печиві, зробленому у вигляді літер).

5. Навчати в процесі гри.

Головним навчальним предметом І. Базедов визнає рідну мову. Важливим він вважає також вивчення французької мови. Пізніше — латинської. Знання цих мов І. Базедов оцінює як ознаку належності до культурної частини суспільства. Навчання в ігровій формі дозволяє дітям легко засвоювати матеріал. Ігри рекомендується максимально урізноманітнювати. Наприклад, при грі в "команду" педагог командує латинською мовою, а діти виконують його розпорядження. Граючись у "хованку", вчитель записує на захованому від дітей боці дошки латинську назву й каже, що це, наприклад, частина тіла, а учні намагаються відгадати, перелічуючи відомі їм латинські назви. Гра в "імітування" передбачає імітацію звуків, які видають різні птахи та звірі, називання цих тварин і показування їх на малюнках. Зв’язно розповідати рідною та іноземними мовами діти навчаються, пояснюючи сюжетні малюнки.

Окрім мов, за системою І. Базедова вивчаються основи математики, фізики і предмет "Моральне вчення". Він включає засвоєння дітьми повчальних історичних зразків та корисних (в плані набуття життєвого досвіду) "вигадок", наприклад твору "Робінзон Крузо".

Для естетичного розвитку та розвитку відчуттів педагог рекомендує практикувати малювання, стрільбу з лука, навчання гри на фортепіано, ручну працю.

Для навчання читання і морального виховання дітей у "Філантропіні" вперше в історії людства була створена дитяча література.

Навчання дівчаток, за переконанням І. Базедова, мусило обмежуватись вивченням рідної та французької мови, лічбою й знанням бухгалтерського обліку, релігійними та моральними настановами, музикою, співом, танцями й малюванням. Фактично в галузі жіночої освіти німецький вчений запозичив ідеї Ж.-Ж. Руссо та Ф. де Ламотта де Фенелона, не додаючи нічого свого.

Дотримуючись рекомендацій Я. А. Коменського, І. Базедов намагається дати освіту кожній дитині, незалежно від її соціального стану. Шляхи вирішення цієї проблеми досить своєрідні. Дітей із заможних родин він готує до керівної ролі в суспільстві, тому 6 годин на день вони вивчають необхідні їм у майбутньому науки і 2 години на день з виховних та розвивальних міркувань займаються ручною працею. Мета навчання дітей з бідних родин — оволодіння якоюсь професією для матеріального забезпечення себе і своєї сім’ї у майбутньому. Для цієї категорії вихованців І. Базедов виділяє щодня 2 години на вивчення найважливіших дисциплін і 6 годин на ручну працю.

Дидактична система І. Базедова стоїть ближче до Я. А. Коменського, аніж до Ж.-Ж. Руссо. Його дидактичні ігри і зараз є цінними методичними підказками для батьків та педагогів. За свідченнями очевидців, система навчання І.Базедова давала непогані результати в роботі з маленькими дітьми, але не підходила для старших, бо навчаючись виключно в ігровій формі, практично не докладаючи зусиль, учні отримували досить поверхові знання.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты