Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Опорні конспекти В.Ф. Шаталова.




Значно складніший і об’ємніший за схеми С. М. Лисенкової опорний конспект став основною одиницею дидактичної системи відомого донецького педагога В. Ф. Шаталова. Вчителем та його колегами розроблені опорні конспекти для середньої загальноосвітньої школи з наступних курсів: фізики, математики, історії, географії. Наприклад, половина параграфа з підручника історії "зашифрована" за допомогою кількох слів і знаків, дивлячись на які дитині легко пригадати і розповісти зміст прочитаного.

Робота з конспектом допомагає учневі визначити у тексті головне й другорядне, усвідомити логічний зв’язок між частинами розповіді, легко відтворити прочитане у відповіді. Фактично, кожна дитина з будь-якого дня може почати "навчатися переможно", без чого навчання не викликає інтересу. Максимально задіюється зорова пам’ять. Зменшується тривалість приготування домашнього завдання, що запобігає перевантаженню й перевтомі учня.

Система В. Ф. Шаталова складна й багатогранна, детально продумана й логічно обґрунтована. Ми розглянемо лише кілька аспектів цієї системи, які найбільше підходять для застосування в умовах індивідуального домашнього навчання. У своїй методиці В. Ф. Шаталов спирається на емоційну пам’ять дитини, добираючи до кожної навчальної теми приклади, які зацікавлять, вразять учня своєю неординарністю. Дитину спонукають до самостійного пошуку при розв’язуванні численних головоломок, задач підвищеної складності й найзвичайнісіньких задач, самостійна робота над якими організована особливим чином.

Останній педагогічний прийом доцільно висвітлити докладніше. На спеціальному планшеті за бажанням дитини малюють будинок, якусь фігурку чи записують фразу. Кожне зображення складається зі 150 чи й більшої кількості клітинок. У кожній клітинці вказаний номер задачі для самостійного розв’язування. Коли задачу розв’язано, клітинку з її номером дозволяється зафарбувати. Що більше задач розв’язує дитина, то яскравішим і красивішим стає малюнок.

Якщо дитина на перших порах боїться відповідати, їй дозволяється надиктувати відповідь на магнітофон. Вчитель сам чи разом з нею прослухає запис, внесе поправки, дасть рекомендації. Відповідно створюється сприятливий психологічний мікроклімат, усувається надмірне напруження.

Цікавий також дидактичний прийом повторення розв’язання задачі. Складну для дитини задачу розв’язує і записує вчитель. Він відповідає на всі питання, які виникають в учня у процесі роботи. Після цього учень розв’язує, записує і пояснює ту ж задачу самостійно. На наступному етапі дитині пропонують іншу, але аналогічну задачу для самостійного розв’язку. Так дитина навчається міркувати, починає вірити у власні сили.

У системі В. Ф. Шаталова багато методичних знахідок. Обсяг нашої теми не дозволяє розглянути їх усі. Проте і з наведених прикладів видно, що організація навчання за вказаною методикою буде результативною і сприятиме вирішенню усіх основних завдань навчання: дитина матиме міцні знання і водночас навчатиметься з інтересом, засвоєння фактичного матеріалу відбуватиметься паралельно з розвитком мислення. Окрім того, система особливо цінна тим, що спрямована на усунення навчальних перевантажень, тобто дозволяє зберегти здоров’я дітей.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 244; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты