Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №12




Тема: Обладнання для подрібнення матеріалів.

Мета:Ознайомитися з видами та способами подрібнення матеріалів та класифікацією обладнання.

Пояснити:принцип дії щокових дробарок.

Тип заняття:лекція.

Література:Ільєвич А.П. «Машины и оборудование для заводов по производству керамики и огнеупоров» М., Вища школа, 1979р. Глава 1-2.

Константопуло Г.С. «Механическое оборудование заводов железобетонных изделий и теплоизоляционных материалов.» М., Вища школа, 1988р. Глава 8 §23,24.

 

План лекції

1. Види і способи подрібнення.

2. Класифікація дробарних і помельних машин.

3. Щокові дробарки. Будова, робота, технічні характеристики, застосування, класифікація, принцип дії.

1. Подрібненням називають процес руйнування твердого тіла шляхом взаємодії на нього зовнішніх механічних сил з метою зменшення кусків до заданої крупності і їх подальшого використання. Подрібнення, як технологічна операція може бути самостійною, коли в результаті отримують товарну продукцію (підготовка щебню), або може бути, як процес підготовки до слідуючих операцій.

В залежності від крупності кусків подрібненого матеріалу процес подрібнення називають подрібненням або помелом.

Подрібнення підрозділяють на:

крупне – розмір кусків від 80 до 200мм;

середнє – від 80 до 20мм;

дрібне – від 2 до 20мм.

Помел підрозділяють на:

грубий – розмір частинок після помелу від 0,2 до 2мм;

тонкий – від 0,01 до 0,2мм;

надтонкий – менше 0,01мм

Розмір кусків визначають вимірюванням. Основним показником подрібнення є ступінь подрібнення, яка є відношенням середнього розміру кусків початкового матеріалу до середнього розміру кусків кінцевого продукту:

На подрібненість і розмелюваність матеріалів великий вплив здійснюють їх фізичні властивості: крихкість, в’язкість, шаруватість і особливо міцність, яка характеризується межею міцності при зжиманні – малої міцності до 10МН/м2, середньої міцності від 10 до 50МН/м2, міцні від 50 до 250МН/м2 і досить міцні від 250 до 450 МН/м2.

Подрібнення матеріалів може здійснюватися різними способами:

-роздавлюванням;

-ударом;

-стиранням;

-згином;

-розколюванням;

-різанням;

-вибуховим подрібненням.

2. Дробарно-помельне обладнання класифікують за декількома признаками:

По крупності частинок кінцевого продукту машини підрозділяються на дробарки і млини.

По технологічному застосуванню – на машини сухого і мокрого помелу, які працюють по замкнутому циклу (матеріал після подрібнення розділяють по крупності і недостатньо подрібнений повертають на повторне подрібнення) і в відкритому циклі (матеріал проходе через дробарно-помельну машину один раз).

По конструкції і принципу дії розрізняють слідуючі дробарки:

1) Щокові, конусні, валкові дробарки;

2) Бігуни;

3) Глинорізки;

4) Дезінтегратори;

5) Аеробільні і шахтні млини;

6) Кільцеві (роликові) млини;

7) Барабанні (кульові млини);

8) Вібраційні млини.

3. Щокові дробарки подрібнюють матеріал роздавлюванням між плоскими рифленими нахиленими поверхнями, одна із яких нерухома, а інша здійснює обернено-коливальні рухи.

Щокові дробарки класифікують по слідуючим основним признакам:

По характеру рухомої щоки – з простим рис 1(а, в, г, ж), складним (б і е) і комбінованим рухом (д).

По підвісу рухомої щоки – з верхнім рис 1 (а, б, г, д, е, ж) і нижнім підвісом (в).

За кількістю завантажувальних отворів – з одним рис 1 (а-е) і двома – спарена (ж).

По конструкції механізму, який передає рух рухомої щоки – з ексцентриково-шатунним рис 1 (а, б, в, д, ж, е), кулачковим (г).

Щокові дробарки служать для крупного і середнього подрібнення кускового матеріалу середньо міцних, міцних і досить міцних порід. Їх застосовують для подрібнення каменю при виробництві щебеню, вапняку та мергелю при виробництві цементу, перліту і обсидіану на заводах теплоізоляційних матеріалів.

 

Рис. 1 Кінематичні схеми щокових дробарок.

 

Дробарки з простим рухом рухомої щоки (Рис 2) мають цільнолиту або збірну станину (1), нерухому щоку 2, рухому щоку 4, ексцентриковий вал 6, шатун 15, распорні плити 13, вертикальний регулювальний клин 10 і горизонтальний 11, тягу 14 з пружиною 12, привідний шків і два маховика 8. Рухому щоку підвішують вільно на вісі 5, яка опирається на два підшипника, які закріплені на бокових стінках станини. Для запобігання станини від зносу служать два бокових клини 3, верхня частина яких разом з кромками щік утворює завантажувальний отвір. В двох підшипниках вкладений ексцентриковий вал, на консольних кінцях якого закріплені два маховика 8 і шків, а середня частина з ексцентриком охвачується голівкою 7 шатуна 15. Величина розвантажувальної щілини, і як наслідок ступінь подрібнення можуть біти змінені регулюючими клиньями. При опусканні клину 10 за допомогою гвинтового пристрою 9 він дозволить клину 11 переміститися декілька вправо, дякуючи чому при роботі дробарки рухома щока буде качатися небагато правіше нерухомої.

 

Рис 2 Схема щокової дробарки з простим рухом рухомої щоки.

 

 

Контрольні запитання:

1. Які ви знаєте види і способи подрібнення матеріалів?

2. Дайте пояснення класифікації дробарних і помельних машин.

3. Поясніть будову, роботу, технічні характеристики, застосування, класифікація, принцип дії щокових дробарок.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты