Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №19




Тема: Обладнання для змішування матеріалів.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для змішування матеріалів.

Пояснити:принцип дії змішувачів для сухих, пластичних та рідких мас.

Тип заняття:лекція.

Література: Ільєвич А.П. «Машины и оборудование для заводов по производству керамики и огнеупоров» М., Вища школа, 1979р. Глава 15-16.

Константопуло Г.С. «Механическое оборудование заводов железобетонных изделий и теплоизоляционных материалов.» М., Вища школа, 1988р. Глава 13 §44.

Бауман В.А. «Механическое оборудование предприятий строительных материалов и конструкцій.» М., Машинобудування, 1981р.

План лекції

1. Класифікація та їх характеристики.

2. Будова і принцип роботи змішувачів для сухих і пластичних мас.

3. Будова і принцип роботи змішувачів для рідких мас.

4. Бетономішалки.

 

1. Основною метою змішування є отримання однорідної маси (або шихти), яка складається із різних матеріалів. При змішуванні матеріалів намагаються отримати масу, яка легко піддається формуванню, в якій зерна спіснюючих матеріалів рівномірно покрита пластичними або звязуючими матеріалами і змочені водою. Процес змішування є досить відповідальною операцією, який здійснює суттєвий вплив на якість кінцевого продукту.

Машини для змішування відрізняються великим різноманіттям конструкції, їх можна поділити на: машини для змішування сухих і пластичних матеріалів; машини і пристрої для перемішування рідких мас і підтримання їх у зваженому стані; машини безперервної і періодичної дії.

2. Лопасні змішувачі є змішувачами безперервної дії з примусовим перемішуванням, відрізняються простотою конструкції, великою продуктивністю і легкістю обслуговування.

Недоліки лопастних змішувачів: не забезпечує ретельне змішування компонентів і лопасті змішувача вганяють повітря в масу, що змішується, що погіршує його пластичність.

Змішувачі бувають одно- та двохвальні.

Двухвальні лопастні змішувачі при меншій довжині краще змішують матеріали, ніж одновальні. Вони бувають з однаковим і різним числом обертів лопасних валів, прямоточні і противоточні, для перемішування сухих і зволожених матеріалів, з водяним або паровим зволоженням, з протирочною решіткою і без неї, без накоплювача із нього.

Двохвальний лопатний прямоточний змішувач без паро зволоження з однаковим числом обертів широко розповсюджений в виробництві цегли і вогнетривів для змішування як сухих так і вологих пластичних матеріалів. Змішувач має широке корито, закрите з двох боків стінками, на кронштейнах 7 яких встановлені підшипники 6 валів 5 і 11. всередині корита в кожному валу по безперервній гвинтовій лінії під кутом 14-180 прикріплено по 18 лопаток 4 і 12. лопатки 12 утворюють праву преривну гвинтову лінію, а лопатки 4 – ліву і лопатки одного вала знаходяться між лопатками другого вала. Таке розміщення лопастів забезпечує більш ретельне перемішування.

Матеріали, які безперервно завантажуються в змішувач, руйнуються, змішуються лопастями, які обертаються на зустріч одна одній і продвигаються ними до розвантажувального отвору.

 

Рис. 1 Лопасний двухвальний змішувач

3. Для розпуску глинистих матеріалів в воді, перемішування і підтримання рідких мас у зваженому стані застосовують змішувачі лопасні, пропелерні, комбіновані і із використанням зтисненого повітря.

Горизонтальний лопасний змішувач прискорює процес розпуску глини у воді. Він має резервуар 1 із бетону і листової сталі, внутрішня поверхня якого облицьована керамічними плитками. В резервуарі розміщений вал 4 з хрестовинами 6 і лопастями 7 із дуба (в деяких випадках із металу). Вал обертається в двох підшипниках 3 і 8, встаноновлених зовні змішувача, і проходе через сальникові букси 2 і 9, які запобігають утічці маси. Готова рідка маса зливається через пробковий кран.

Рис. 2 Горизонтальний лопасний змішувач.

Лопасний змішувач періодичної дії для запобігання поломки лопастів і перевантаження двигуна завантажують невеликими порціями. Продуктивність змішувача залежить від його об’єму і продовжуваності процесу, який прискорюється при підогріванні води.

Пропелерні змішувачі застосовуються для розпуску глин у воді, змішування рідких мас з вологістю не менше 32-50% і підтримання їх у зваженому стані.

Робочим органом змішувача є трьохлопасний гвинт 1, закріплений на вертикальному валу 2. Він приводиться в обертання від електродвигуна 3 через пару конічних шестерней 4, які поміщені в закритій масляній ванні, змонтованою на балках, які прикріплені до резервуару. Є пропелерні змішувачі, у яких лопасний вал з’єднаний з валом електродвигуна або на лопасному валу закріплений клиноремінний шків, який обертається від шківа двигуна.

Рис. 3 Пропелерна мішалка

Куски матеріалу, що відкидаються гвинтом, вдаряючись об дно резервуара, лопасті гвинта і стінки резервуара, подрібнюються. Резервуару змішувача надають шести або восьмигранну форму. Діаметр гвинта в 3-4 раз менше діаметра резервуара і може складати 0,2-1м. швидкість обертання гвинта приймається 100-150, в деяких випадках до 1000об/хв.

3. Приготування (перемішування) бетонів і розчинів здійснюється в бетоно- і розчинозмішувачах. Основними вузлами змішувачів є робочі органи, пристрої і механізми для завантаження і розвантаження суміші, двигун і трансмісія.

По способу перемішування розрізняють змішувачі примусової дії (б) і гравітаційні (а). Примусове перемішування здійснюється при обертанні лопастів в нерухомої ємкості (барабані), а в гравітаційних змішувачах – в результаті підєму і зкидання суміші всередині барабана, що обертається. Гравітаційні змішувачі простіші по конструкції і здатні перемішувати бетони з більш крупними заповнювачами.

 

Контрольні запитання:

1. Яке обладнання називається змішувачами?

2. Які види змішувачів ви знаєте?

3. Яка будова, робота, принцип дії та технічні характеристики змішувачів для сухих і пластичних мас?

4. Яка будова, робота, принцип дії та технічні характеристики змішувачів для рідких мас?

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 123; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты