Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №21




Тема: Обладнання для знепилення та газоочистки.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для знепилення та газоочистки.

Пояснити:принцип дії обладнання для знепилення та газоочистки.

Тип заняття:лекція.

Література: Ільєвич А.П. «Машины и оборудование для заводов по производству керамики и огнеупоров» М., Вища школа, 1979р. Глава 12.

План лекції

1. Значення знепилення. Санітарні норми пилогазоскидів. Запиленість повітря та газів. Вимоги до пиловловників та якість знепилення.

2. Циклони: конструкції, принцип дії, застосування, технічні характеристики.

3. Тканинні фільтри: конструкції, принцип дії, застосування, технічні характеристики.

 

1. З багатьох машин (сепараторів, сушильних барабанів, обертових печей) особливо при сухому подрібнення матеріалів виділяється велика кількість пилу. Наявність в повітрі цеху пилу в кількості 5-10мг/м3 вважається шкідливим, а більше 30 мг/м3 небезпечним, тоді як пил часто вважається цінним матеріалом. Враховуючи ці фактори, досить важливим є уловлювати пил із пилеповітряних сумішей і використовувати його в виробництві.

Для видалення пилу із пилеповітряної суміші застосовують велику кількість різних пристроїв для сухого і мокрого очищення: пилеосаджуючі камери, в яких осаджуються частинки пилу (100-500мкм) під дією сили тяжіння із пилеповітряного потоку, який рухається із швидкістю менше 0,5м/с; циклони і батарейні циклони, матерчаті фільтри, електрофільтри, скрубери здійснють виділення частинок (0,1-100мкм) із пилеповітряних потоків.

2. Циклони, які відносяться до центр обіжних пиловловлювачів, широко застосовуються в практиці очистки пилеповітряних потоків від частинок пилу величиною 80-100мкм. Циклон представляє собою циліндр 1, зварений з усіченим конусом 2. до циклону по дотичній приєднується водний патрубок 4. Завдяки дотичному вводу пилеповітряна суміш при поступанні в циклон отримує обертальні рухи.

Рис 1 Циклон

При цьому крупні частинки пилу внаслідок втрати потоком швидкості під дією сили тяжіння зразу ж випадають з потока. Решта частинок під дією центр обіжної сили труться об стінки кожуха (або один об одного), втрачають швидкість і теж випадають. Пил видаляється із циклону через патрубок 3, а повітря виходить через трубу 5. Циклони виділяють 65-80% пилу, який заключний в повітряному потоці.

Батарейний циклон (виділяє частинки пилу величиною 10-100мкм) і складається із декількох малих циклонів. Завдяки тому, що сила з якою частинки прижимаються до стінок циклону, тим більше, ніж радіус циклону, циклони малих діаметрів (при однаковій швидкості V) більш ефективно відокремлюють пил від повітря. Але продуктивність їх зі зменшенням діаметра циклону знижується. В зв’язку з цим для очистки повітря від пилу в кількостях, які практично є в помольних і інших цехах застосовують батарейні циклони, які складаються з 50 і більше малих циклонів (діаметром 0,05; 0,1; 0,15; 0,2; 0,25м) і з’єднані в одному агрегаті.

Рис 2 Батарейний циклон

3. Рукавний (тканинний) фільтр виділяє частинки пилу величиною 0,1-10мкм і має декілька рядів тканинних рукавів 3, які прикріплені до нижньої основи 2, під яким розміщений бункер 10 з гвинтовим транспортером 1 для видалення пилу. Рукава за допомогою важільних систем 6 періодично і автоматично встряхуються. Клапан 7 в верхній частині має клапанну коробку з клапаном 5 і патрубком 4 для підключення до відсмоктую чого повітропроводу. Фільтр працює циклами: перший цикл – фільтрація повітря, другий-очистка рукавів.

Запилене повітря, яке засмоктується через патрубок проходить в тканинні рукава. При цьому частинки пилу затримуються на їх стінках, а очищене повітря через отвори в тканині проходе в клапанну коробку. Періодично групи рукавів очищуються за допомогою продувочно-встряхуючого механізму. При цьому клапан 5 відключає фільтр від всмоктую чого вентилятора, а клапан 9 закриває прохід пилеповітряній суміші, вмикається встряхуючий механізм і від спеціального вентилятора подається повітря. Зі стінок пил осідає в бункер і видаляється гвинтовим транспортером. Коли встряхування закінчено, рукава знов з’єднуються з відсмоктуючим вентилятором.

Рис 3 Фільтри тканинні

а – рукавний фільтр; б – клиновий фільтр; в – схема роботи тканинного фільтра з багатокамерним млином.

Контрольні запитання:

1. Яке обладнання використовується для знесилення та газоочистки?

2. Яка будова, робота, принцип дії та технічні характеристики циклонів?

3. Яка будова, робота, принцип дії та технічні характеристики батарейних циклонів?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты