Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Машини та обладнання для виробництва залізобетонних виробів.




Мета:Ознайомитися з машинами та обладнанням для виробництва залізобетонних виробів.

Пояснити:способи виробництва залізобетонних виробів.

Тип заняття:лекція.

Література: Журавльов М.І. «Оборудование заводов вяжущих материалов.» М., Вища школа, 1967р

План лекції

1. Способи виробництва залізобетонних виробів: агрегатно-поточний, конвейерний, стендовий, касетно- стендовий, касетно- конвеєрний; їх характеристика та область застосування.

2. Залізобетонні вироби; їх види і застосування. Призначення арматури у виробах, види каркасів і арматури в них.

 

1. Бетоном називається штучний камінь, який отриують із раціонально підібраної суміші в’яжучого, води, заповнювачів і якщо необхідно спеціальних добавок.

Для виготовлення залізобетонних виробів в якості в’яжучої речовини застосовують цемент, вапно, гіпс і заповнювач – щебінь, гравій, пісок, шлаки, керамзит,термозит.

Із бетону виготовляють самі різноманітні по формі та розмірам будівельні конструкції, які дозволяють вести будівництво індустріальним методом-зборкою.

Технологічний процес виробництва збірного залізобетону включає операції приготування бетонної суміші, формування виробів, теплового обробітку для прискорення його твердіння. Для приготування бетонної суміші використовують бетономішалки з вільним та примусовим перемішуванням. Процес формування залізобетонних виробів включає операції змазки та збірки форм, встановлення арматури, укладки бетонної суміші в форму, ущільнення бетонної суміші. Бетонну суміш ущільнюють на віброплощадці ат за допомогою поверхневих, глибинних та зовнішніх вібраторів.

3. По характеру технологічного процесу розрізняють слідуючі основні способи виробництва залізобетонних виробів і деталей: поточно-конвеєрний, поточно-агрегатний, стендовий.

Поточно-конвеєрний спосіб забезпечує масовий випуск виробів обмежених типорозмірів. На кожному посту конвеєра знаходиться форма-вагонетка, в якій виконують окремі операції. Вагонетки рухаються по рельсовому шляху. Робота ведеться одночасно на всіх постах конвеєра. Рух конвеєра пульсуючий. На кожному посту знову повторюються операції, але уже в черговій формі –вагонетці.

Поточно-агрегатний спосіб забезпечує випуск в невеликій об’ємі різнорідної продукції. Форми переміщують поточно від одного робочого місці до іншого краном, тельфером. Робота ведеться послідовно на кожному посту.

Продовжуваність виконання операцій на окремих ділянках різна – від декількох хвилин (ущільнення бетонної суміші) до декількох часів (пропарювання виробів). По даній схемі поточність виробництва здійснюється без примусового ритму. На заводах, які працюють по поточно-агрегатній схемі, встановлюється універсальне обладнання. Яке дозволяє формувати вироби широкої номенклатури.

Стендовий спосіб забезпечує формовку та твердіння в одному місці, частіше на полігоні, причому здійснюється випуск виробів широкої номенклатури. Недоліки цього способу - мала можливість механізації і велика трудоємкість. Стендову схема виробництва застосовують при полігонному способі виробництва і при виготовленні довгомірних, попередньо напружених конструкцій, а також при касетному способі виробництва. Обладнання застосовується порівняно просте, яке можна швидко перенаджувати на випуск виробів різної номенклатури.

2. Арматурна сталь з металургійних заводів для виробництва залізобетонних виробів поступає в мотках масою до 200кг (діаметром 2,5-14мм) або прутками довжиною 6-12м (діаметром вище 12мм).

Арматурна сталь, яка поступає в мотках, розмотується, виправляється і розізається на стержні необхідної довжини.

Пруткова сталь тільки ріжеться на стержні необхідної довжини. Із окремих стержнів в подальшому виготовляється каркас залізобетонного виробу. При виготовленні арматурних каркасів (або сіток) застосовуються станки, які виконують операції правки, різки, згину і зварювання арматури.

 

Контрольні запитання:

1. Назвіть способи виробництва залізобетонних виробів.

2. Яке призначення арматури при виробництві залізобетонних виробів?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты