Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №30




Тема: Обладнання для виробництва полірованого та загартованого скла.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для виробництва полірованого та загартованого скла.

Пояснити:роботу нагрівальної печі та роботу флоат-машини..

Тип заняття:лекція.

Література:Зубанов В.А., Чугунов Е.А. Механическое оборудование стекольных и ситаловых заводов Глава 4 §30,§32

План лекції

1. Обладнання для виробництва загартованого скла.

2. Обладнання для виробництва полірованого скла.

 

1. Технологічний процес отримання плоского загартованого скла заключається в слідуючому: листи розрізають на необхідні формати по шаблону; при цьому враховується видовження (2мм) скла при послідуючому нагріві перед охолодженням (загартуванням).

Гострі кромки розрізаних листів притупляють на вологому абразивному крузі і шліфують абразивною суспензією на чугунному крузі, використовуючи в якості абразиву кварцовий пісок або наждачний порошок середньої фракції.

Скло з обробленими краями направляють в миєчно-сушильні машини, де воно піддається двосторонній мийці теплою (45-500С) водою, очистці капроновими щітками і сушці гарячим (100-1200С) повітрям.

В такому приготованому вигляді скло поступає на загартування. Операція загартування заключається в нагріванні листів в електричних печах до температури 620-6600С і послідуючому охолодженню повітря в спеціальних обдувочних камерах. Нагрівальна піч має електричний обігрів за допомогою елементів опору. Піч представляє собою камеру торцеві сторони, якої закриті дверцями.

Металічний каркас печі складається із двох половин: рухомої і нерухомої. Нерухома частина встановлена на фундаменті, а рухома - на колесах і за допомогою гвинта може відкочуватися на відстань 500-550мм від вісі печі для проведення ремонтних і наладочних робіт.

Внутрішня частина печі викладена із вогнетривких шамотних плит. бокові стіни представляють собою набір фасонних плит, в пазах яких закріплені спіралі опору. Кладка внутрішніх стін ведеться строго вертикально.

Для виготовлення молірованого скла застосовується горизонтальна нагрівальна піч. Вирізане по шаблону скло владують на попередньо нагріту трубчату Штирьову рамку, яка лежить на спеціальній вагонетці, яка рухається по рель сам. Конфігурація рамки відповідає профілю майбутнього гнутого скла, а її штирі, на яких лежить скло, розміщені з таким розрахунком, щоб розм’якшене скло зберегло плавність кривої згину. Для скла товщиною 6ммвідстань між штирями складає 30мм. Всі конструктивні елементи рамки і вагонетки виконані із жаростійкої сталі, які здатні працювати в умовах підвищеної температури.

Лист скла під дією температури приймає потрібну форму, після чого вагонетку з рамкою і вигнутим склом плавно виводять із печі і направляють в обдув очну камеру, де проходе процес загартування скла. Витримка листа товщиною 6мм в печі (процес моллірування) складає 30-35с.

2.Існує декілька принципово різних способів отримання полірованого скла:

1. обробка на індивідуальних шліфувальних і полірувальних станках

2. обробка на конвеєрних лініях

3. флоат-процес.

Обробка скла на конвеєрних лініях складається із двох основних процесів: шліфовки і поліровки. Скло шліфується пульпою із кварцового піску, до встановлених на лінії станкам із приготованої класифікаційної системи; полірується крок усною суспензією, яка подається із чанів-мішалок центр обіжними насосами.

Листи скла із транспортера вакуум-укладчиком загружаються на столи, що рухаються, покриті байкою. Скло на столах закріпляються гіпсом, який вкінці обробки однієї сторони (поверхні) листа удаляють і знову наносять при обробітку другої сторони листа.

При формуванні стрічка скла струмінь скломаси тече із ванної печі по каналу, який обмежений зверху сводом. Кількість скломаси, яка поступає на поверхню розплаву олова, регулюється шиберами. На поверхні розплаву скломаса утворює так звану цибулину, яка розтікається по поверхні олова і потім перетворюється в стрічку скла. Стрічка, борти якої захвачується бортотягнульними роликами, рухається по поверхні олова, охолоджуючись в відповідності з заданим температурним режимом, і набирає міцність при твердінні, достатню для відділення її від поверхні олова. Транспортуючими роликами стрічка через вихідний отвір направляється в відпалювальну піч, яка оснащена роликовим конвеєром.

Контрольні запитання:

1. Назвіть принцип роботи та будову обладнання для виробництва загартованого скла.

2. Назвіть принцип роботи та будову обладнання для виробництва полірованого скла.



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты