Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №32. ТЕМА: Обладнання для виробництва скляних труб.




ТЕМА: Обладнання для виробництва скляних труб.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для виробництва склянних труб.

Пояснити:принцип роботи установок для витягування скляних труб.

Тип заняття:лекція.

Література:Зубанов В.А., Чугунов Е.А. Механическое оборудование стекольных и ситаловых заводов Глава 5 §33,34

План лекції

1. Машини для вертикального витягування труб.

2. Установка для вертикального витягування трубок і штабіків діаметром до 50мм.

 

1.Машину вертикального витягування труб встановлюють над виробіточною камерою для без човникового витягування. Із ванної печі скломаса поступає по перешийку в робочу камеру, яка має круглу кільцеву форму. В центрі дна камери є отвір , в який вставлена графітова втулка. Через втулку проходе полий шамотний мундштук зі змінною насадкою, верхній кінець якої в залежності від діаметру труб, що витягуються знаходиться вище або нижче рівня скломаси.

Рис. 1 Пристрій для вертикального витягування скляних труб

1-труба; 2-отвір; 3-водяний холодильник; 4-цибулина; 5-мундштук; 6-графітова втулка; 7-металічна труба; 8-рама; 9 і 13 пальники; 10-робоча камера; 11-ванна піч; 12-перешийок.

 

В випадку необхідності мундштук може переміщуватися вертикально за рахунок застосування графітової втулки, так як графіт не змочується скломасою. Через внутрішню полість мундштука проходе металічна труба, по якій подається повітря від вентилятора високого тиску всередину скляної труби, що формується.

Для охолодження цибулини є водяний холодильник, зовнішня поверхня якого ізольована глиноазбестовою масою, яка змішана з рідким склом. Холодильник опускається через отвір, який розміщений в своді робочої камери. Через цей же отвір проходе труба, що витягується із камери в шахту машини. Камера обігрівається газом за допомогою тангенціально розміщених пальників.

На рамі змонтована машина вертикального витягування труб діаметром 50-200мм. Машина представляє собою шахту, яка складається із шести окремих секцій, які зв’язані між собою болтами. Висота шахти 7800мм. Три нижні секції, які працюють в зоні підвищених температур, ізольовані всередині листовим азбестом по висоті шахти розміщено 12 пар азбестових валиків, які обертаються від електродвигуна постійного струму потужністю 1,5кВт через вертикальний вал і карданні валики.

Азбестові валики представляють собою стальні вісі, на які напресовані азбестові кільця. Поверхня валиків має форму ввігнутої сфери, завдяки чому труба, що витягується краще охвачується цими валиками.

Пуск машини здійснюється за допомогою стального кільця з привареними по окружності стальними зубами (прутами). Кільце опускають в робочу камеру, де воно вдавлюється зубами в скломасу навколо мундштука на глибину 50-60мм. Через 1-2хв починають піднімати кільце разом з прилиплою до нього скломасою. Навколо мундштука утворюється цибулина, яка плавно переходе в циліндричну трубу.

Трубу відтягують валиками вертикально вверх. На виході із шахти машини трубу розрізають на частини заданої довжини.

При виготовленні труб човниковим способом в скломасу занурюють шамотний човник, який має для формування труби кільцеву щілину.

Відпал товстостінних труб виконується в печах для відпалу безперервної дії при прокольному розміщенні їх на сітці печі (мають велику довжину до 36м).

2. Установка представляє собою шамотну ванночку, що обертається, в яку скломаса поступає із виробіточної частини печі по каналу, який оснащений шибером. В скломасу, яка знаходиться в ванночці, опускається шамотний циліндр, який обертається синхронно з ванночкою з частотою 0,5-0,8об/хв. Скломаса, що витягується вгору має спочатку форму цибулини, центральний отвір якої зберігається завдяки повітрю, що подається в мундштук. В залежності від конфігурації верхньої частини мундштука (наконечника), розміщення його отворів, через які подається повітря, а також кількості повітря можна змінювати товщину стінок, що виробляють. Циліндр і ванночка приводяться в обертання від одного електроприводу через вертикальний валик, шестерні, і вінцові шестерні.

Рис 2 Установка для вертикального витягування трубок і штабіків діаметром до 50мм.

 

 

Контрольні запитання:

1. Яка будова та принцип дії машин для вертикального витягування труб?

2. Установка для вертикального витягування трубок і штабіків діаметром до 50мм.



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты