Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №33. ТЕМА: Обладнання для виробництва скловолокна.




ТЕМА: Обладнання для виробництва скловолокна.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для виробництва скловолокна.

Пояснити:принцип роботи установок для витягування скляних труб.

Тип заняття:лекція.

Література:Зубанов В.А., Чугунов Е.А. Механическое оборудование стекольных и ситаловых заводов Глава 5 §33,34

План лекції

1. Обладнання для виробництва скловолокна

 

1. Виробництво скляного волокна основано на здатності розм’якшеної скломаси витягуватися в тонкі нитки. Скловолокно ділиться на безперервне, яке складається із ниток великої довжини, і штапельне – із ниток довжиною до 50см. По товщині ниток, мкм, розрізняють ультра тонке волокно-1; супертонке-1-2; тонке 3-10; потовщине 11-20; грубе-більше 20. крім того, волокно ділиться на текстильне товщиною 3-11мкм, для армування пластиків 5-20мкм і для спеціальних виробів 9-100мкм.

Для виробки безперервного волокна використовують малолужні склади, які містять менше 1% Na2O, які дають волокну високої міцності, а також володіють температурною і хімічною стійкістю.

Безперервне скловолокно виробляється звичайно фільєрним способом. Спочатку в ванній печі вариться скломаса заданого складу, із якої на автоматичній установці АСШ виробляються кульки. Кульки плавляться в електропечі, в дні якої є отвори-фільєри-діаметром до 1-2мм. Скломаса, яка витікає тонкими струйками із фільєр намотується на барабан, що обертається з великою швидкістю.перед барабаном волокна замаслюються парафіновою емульсією і збираються в нитку, яка намотується на барабан.

Із ниток на текстильних машинах виготовляються склотканини. Безперервне волокно використовується також для виготовлення склопластиків і гідроізоляції.

Штапельне волокно діаметром 10-13мкм виготовляється способом вертикального роздуву паром (ВРП).

 

Контрольні запитання:

 


Заняття №34

ТЕМА: Механізовані поточні лінії виробництва поштучних скляних виробів.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для виробництва поштучних скляних виробів.

Пояснити:принцип роботи установок для пресування та пресовидування.

Тип заняття:лекція.

Література:Зубанов В.А., Чугунов Е.А. Механическое оборудование стекольных и ситаловых заводов Глава 3 §14

План лекції

1. Пресування скловиробів

2. Видування скловиробів

3. Пресовидування скловиробів.

 

Основні способи формування скла: пресування, видування, пресовидування, витягування та прокатка. Крім цих способів формування існують ще способи: відливки, який застосовується для отримання оптичного скла, полірування-для отримання спец стекол, а також роздуву струй скла-для виробництва скловолокна.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты