Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Пресовидування




Пресовидування –спосіб формування виробів з скла, який здійснюється шляхом попереднього пресування скломаси пуансоном на першій стадії технологічного процеса і видування на другій завершуючій стадії процеса.

Порцію скломаси вводять в підняту чорнову форму 3, на якій зверху знаходиться закрите горлове кільце 2, яке складається із двох половинок, які з’єднані шарніром. Пуансон 1 в цей час знаходиться в верхньому крайньому положенні. Потім пуансон опускається в крайнє нижнє положення і пресує баночку.

Пресуюче зусилля F неоднакове для різних виробів і залежить від їх ваги, форми і розмірів, а також від в’язкості скломаси.

F=f p S

Де f –коефіцієнт тертя;

P –тиск зжатого повітря, МПа (кгс/см2)

S –площа поршня, см2.

Після пресування пуансон входить в початкове верхнє положення , а баночку з горловим кільцем переносять в чистову форму 5. до горлового кільця підводять дуттєву голівку 4, через яку подається зтиснене повітря, яке роздуває баночку до повного прижимання її до стінок до всієї внутрішньої поверхні чистової форми.

Після цього дуттєву голівку і горлове кільце переводять в початкове положення , обидві половини чистової форми розходяться і готовий виріб оказується стоячим на дні форми.

Рис 2 Схема пресо видування

1-чорнова форма; 2-чистова форма; 3-пуансон; 4-горлові щипці; 5-шарнір; 6-дутєва голівка; 7-дно чистової форми.

 

1. В виробництві полих виробів відомо два способи живлення скло формуючих машин:

1) вакуумний, коли скломаса під дією вакууму засмоктується в чорнову форму автомата безпосередньо із спеціального кармана виробіточної частини ванної печі або із особливої ванни, що обертається, яка в свою чергу отримує скломасу із скловарної печі;

2) крапельний, коли скломаса із робочої частини ванної печі поступає в канал спеціального живильника (фідера), потім в головну частину (чашу) живильника і при витіканні через очко формується спеціальним механізмом в краплю, яка відрізається автоматично ножницями.

Живильники і склоформувальні автомати є основними агрегатами поточних ліній. Автомати, в які скломаса поступає в живильника, називають автоматами з крапельним живленням. Живильник відіграє важливу роль в роботі автомата.

Конструкції живильників

Живильник складається з основних частин:

1. каналу, який виконаний із вогнетривкого матеріалу і приєднаний одним кінцем до скловареної печі, а на іншому є чаша, яка оснащена випуклим отвором-очком4

2. системи опалення, за допомогою якої в каналі живильника встановлений тепловий режим, необхідний для нормального процуса утворення краплі;

3. системи механізмів, які формують із скломаси краплю і які передають її в машину, до них відносяться:

а) плунжер з приводом, який дозволяє регулювати швидкість руху плунжера вверх і вниз, хід і положення плунжера;

б) ножиці, які відрізають порцію скломаси, яка виштовхується через очко плунжером при русі його вниз;

в) бушинг-пустотілий керамічний циліндр, який має спільну вісь з плунжером, який занурений нижнім кінцем в скломасу і який приводиться в обертання для перемішування скломаси з ціллю зменшення свільності і надання скломасі більшої температурної однорідності;

4. каркасу з кожухом, який слугує металічною опорою для вогнетривких частин і кріплення всих механізмів живильника.

Якщо робочі органи живильника приводяться вдію зтисненим повітрям, то живильники називаються пневматичними; якщо привід механізму живильників механічний (спільний електропривід машини і живильника), то живильники називаються механічними. Живильник умовно можна розділити на дві частини. Ближче до скловареної печі розміщується частина, яку називають секцією охолодження А. в цій секції скломаса доводиться до температури виробки. Носову частину живильника називають секцією кондиціювання Б. В цій секції досягається вирівнювання температури по всій товщі скломаси, тобто скломаса стає термічно однорідною. Живильник по всій довжині має теплоізоляцію. Система опалення живильника включає ряд регуляторів і приладів, які дозволяють підтримувати постійне полум’я, що забезпечує стійкий тепловий режим краплі.

Принцип формування краплі

В основі носової частини 1 живильника є круглий отвір 2, до якого прикріплено очко 3. Скломаса із очка може витікати природно.

Примусова подача скломаси із очка здійснюється плунжером 4, який зроблений із вогнетривкого матеріалу, який верхньою частиною з’єднаний з відповідним механізмом живильника. Плунжер рухається в скломасі зворотно-поступово (вниз-вверх). Рухаючись вниз воно проштовхує скломасу через очко, при цьому утворюється потовщення струменю. При русі плунжера вверх скломаса частково всмоктується знову через очко і в струменю скла створюється тонке місце між двома суміжними потовщеннями-майбутніми краплями.

Безпосередньо під очком живильника працюють ножиці, які розрізають струмінь по найбільш тонкому місцю на окремі краплі. Ножиці повинні перерізати струмінь в той момент роботи плунжера, коли він виштовхнувши краплю, тільки почав знову підніматися вгору.

Для отримання однорідної скломаси, вільної від свілі і інших включень, в живильнику є круг плунжера бушинг, що обертається

 

Контрольні запитання:

1. Яка будова та принцип роботи обладнання для пресування скловиробів?

2. За допомогою якого обладнання здійснюється видування скловиробів?

3. Які основні конструктивні елементи обладнання застосовуються при пресовидуванні скловиробів?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 235; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты