Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №35




ТЕМА: Обладнання для обробки поштучних виробів.

Мета:Ознайомитися з машинами для відрізки ковпачка, карусельними шліфувальними машинами.

Пояснити:принцип роботи машин.

Тип заняття:лекція.

Література:Зубанов В.А., Чугунов Е.А. Механическое оборудование стекольных и ситаловых заводов Глава 3 §24

План лекції

1. Машини для відрізки ковпачка.

2. Шліфувальні машини.

3. Отопочна машини.

 

Обробка виробів із скла ділиться на дві стадії: перша-попередній обробіток, в результаті якого напівфабрикат перетворюється в готовий виріб. Ця стадія включає в себе процеси: відрізки і відколки ковпачка, обробка краю виробу, заточки дна та притирки пробок. Друга стадія-декорування готових виробів: нанесення різьби, широкої грані, гравіювання, прикрашення золотом, силікатними та люстровими фарбами та емалями, окисло-металічними покриттями, декелями, шовкотрафаретною печаттю, фото печаттю, мідною та срібною протравою, хімічна та піскоструйна обробка.

Машини для відрізки ковпачка.

Відрізка ковпачка в холодному стані здійснюється слідуючим чином. По периметру виробу на потрібній висоті алмазом або різцем із твердого сплаву наносять риску відрізу, потім виріб по лінії відрізу піддають дії сильного гострого полум’я спеціальних газових пальників. При цьому для виробів із свинцевого кришталю полум’я повинно бути строго окислювальним для виключення відновлення свинцю. Коли виріб достатньо нагріється. На місці нанесеної алмазом риски утвориться скрізьна кільцева щілина і ковпачок відділяється.

Для відрізки ковпачка застосовують трьохрожкові або багаторожкові (20-30 рожків) пальники.

Рис 1 Газові пальник для відрізки ковпачка

а-трьохрожковий газовий пальник; б- схема рожка; 3-багаторожкові пальники.

 

Трубки для зтисненого повітря приєднані до повітряної камери , а трубки для газа-до газової камери . Кожну газову трубку можна так повернути в газовій камері штифтом , щоб повністю або частково відкрився отвір, через який поступає газ.

Найкращим паливом для вказаних пальників є природній газ.

Для відрізки ковпачка різних виробів застосовують машини ОК-36 –для відрізки ковпачків стаканів. Ця машина представляє собою стіл, що обертається, на якому змонтовано 36 дисків , які обертаються кожний навколо своєї вісі. На дисках встановлені патрони, в які вставляють вироби. На спеціальних підставках встановлені пальники , а також приспособлення з алмазами і різцями із твердого металу для нанесення риски по лінії відрізу. Пальники і алмази можуть рухатися по вертикалі і встановлюватися на необхідну висоту в залежності від виробів, що обробляються.

Шліфувальні машини

Навколо пустотілої колони обертаються два спарених стола, на яких розміщені основні вузли машини. На нижньому столі встановлено 12 чавунних колонок, всередині кожної колонки змонтований стальний шпіндель, на нижньому кінці якого закріплений шліфувальний круг, а на верхньому жолобний шків.

Електродвигун за допомогою клиноременної передачі приводе в рух вертикальний вал, від якого обертання передається шістьма клиновими ремнями шліфувальним кругам. На верхньому столі розміщено 12 механізмів підєму і опускання стаканів. Кожний механізм складається із чавунної стійки, зубчатого сектора і стальної рейки з вільно насадженим на неї грузом.

 

Рис 2 Кінематична схема машини Ш-12

Отопочна машина

В деяких виробів (чайних і винних стаканів, рюмок, бокалів і фужерів) краї піддають отопці, в результаті чого вони стають блискучими і заокругленими.

Ланцюг конвеєра отрочної машини складається із 65 чавунних зєднань, які з’єднані стальними вісями. В кожній зоні є валик, до якого зверху прикріплена тарілка дл установки виробів, що обробляються, а знизу шестерня. При русі ланцюга ця шестерня з сторони пальника входе в зачеплення з зубчатою рейкою, яка змонтована на направляючій, в результаті чого вироби при отопці обертаються відносно своєї вертикальної вісі. Після виходу із отопочної частини конвеєра обертання виробів припиняється.

Рис 3 Машина ОК-65.

Контрольні запитання:

1. Яка будова та принцип роботи машин для відрізки ковпачка?

2. Яка будова та принцип роботи шліфувальних машин?

3. Який принцип роботи отопочної машини?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты