Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №39




Тема: Будова та принцип дії різальних автоматів.

Мета:Ознайомитися з будовою та принципом дії різальних автоматів.

Пояснити:принцип роботи різальних автоматів.

Тип заняття:лекція.

Література:Бахталовский И.В. Механическое оборудование керамических заводов Глава 1 §39.

План лекції

1. Будова різальних апаратів.

2. Принцип дії різальних автоматів.

3. Будова та принцип дії автоматів укладальників.

 

1.Глиняний брус, який виходить із стрічкового преса розрізають на заготовки вироби потрібної довжини. Для механізації та автоматизації цієї операції служать різальні автомати і напівавтомати різних конструкцій. Заготовка відрізається під час нерівномірного руху глиняного брусу із мундштука преса, і тому для забезпечення перпендикулярності різання швидкість руху відрізаючого елемента механізму зв’язана зі швидкістю руху бруса. В конструкції різальних апаратів передбачена можливість настройки їх на відрізання заготовок різної довжини з врахуванням усадки, яка проходе під час сушки і випалу.

Різальний автомат складається із станини, стрічкового конвеєра, приводного механізму і ріжучого смичка. Для регулювання висоти розміщеного стрічкового конвеєра станина оснащена чотирма регулювальними гвинтами, які дозволяють встановлювати його горизонтально і на необхідній висоті, яка відповідає висоті розміщення нижньої площини бруса , який виходить із мундштука. На смичку натягнутий стальний дріт, який розрізає брус. Для застереження обслуговуючого персоналу від травм смичок закритий дугоподібним кожухом. Між прийомним і передаточним конвеєрами автомата знаходяться пластини-салазки, які здійснюють обернено-поступовий рух разом зі смичком. Призначення їх-підтримувати глиняний брус під час його різання і сприяти переміщенню відрізаної заготовки з прийомного конвеєра на передаточний.

Глиняний брус, який виходить із мундштука приводить в рух стрічку прийомного конвеєра, а разом з нею і регулювальний барабан, який насаджений на вал. На валу закріплена шестерня, яка передає обертання профілюючій шайбі, яка управляє роботою всіх вузлів автомата. При обертанні профілюючої шайби переміщується закріплений на ній спарений ричаг, який через тягу і поводок передає рух смичковому валу.

Коливальний рух смичка здійснюється за рахунок того, що на смичковому валу вільно надіта гільза, яка дозволяє смичковому валу вільно обертатися і здійснювати обернено-поступальний рух.

Поворот смичкового вала зі смичком і поступовий рух смичка синхронізується з поступовим рухом виходячого із мундштука глиняного бруса, завдяки наявності в ланцюгу переключаючого і фрикційних механізмів.

Розрізання глиняного бруса і повернення смичка в вихідне положення здійснюється при поступальному русі смичка зі швидкістю, яка дорівнює швидкості руху глиняного бруса. При такому поєднанні швидкостей руху площина різання отримується строго перпендикулярною площині бруса.

Для регулювання довжини заготовки, яка відрізається від глиняного бруса передбачений регуліровочний барабан. Чавунна ступиця барабана складається із двох половин, які стягнуті шпильками. На ступиці на змінних прокладках закріплено шість сегментів. застосовуючи прокладки різної товщини, змінюють діаметр барабана, який закріплений на валу.

Регульовочний барабан являється барабаном прийомочного конвеєра різального автомата, і від його діаметра залежить частота обертання вала. При більш товстих прокладках частота обертання барабана з валом менша, а отже довжина відрізаних смичком заготовок буде більше і навпаки.

Рис 1 Різальний автомат СМ-678

Для відбору цегли-сирцю (заготовок) від вакуумних пресів і укладки його на полиці сушильних вагонеток на цегляних заводах застосовують автомати укладальники різних конструкцій, які відрізняються взаємним розміщенням окремих механізмів, габаритними розмірами і іншими технічними параметрами.

Автомат-укладальник конструкції Артюнова-Антольського складається із різального автомата СМ-678А, ланцюгового конвеєра подачі рейок, непровідного роликового конвеєру і приводного роликового конвеєру, крокуючого конвеєра, ланцюгового підємник-накоплювача і приводної вагонетки.

Робочий цикл автомата складається із сукупності послідовних операцій, що виконуються. Глиняний брус, що виходить із стрічкового преса подається на стрічковий конвеєр і приводить його в рух. Через шестерні рух конвеєра передається різальному автомату. Для подолання тертя в механізмах в кінематичну схему включений електродвигун-підсилювач з фрикційною муфтою. Для більшої стійкості виробів на конвеєрі і для зручності обслуговування конвеєр подачі рейок розміщений під кутом 15-170С до вісі руху глиняного брусу. Після загрузки рейок цеглою-сирцем вони зштовхуються на непровідний роликовий конвеєр і потім попадають на провідний прискорюючий роликовий конвеєр. Прискорюючий конвеєр передає рейки з цеглою-сирцем на крокуючий конвеєр підйомника-накоплювача. В підйомнику-накоплювачі рейки групуються в два ряда. При подачі другої пари рейок з цеглою-сирцем включається електродвигун. Крутячий момент електродвигуна передається через редуктор і конічні шестерні і до приводних зірочок підйомника-накоплювача, який піднімає рейки на один крок. Операція підйому пари рейок повторюється 5 раз.

Після підняття на один крок четвертої пари рейок в підйомник-накоплювач закочується приводна вагонетка з встановленою на поворотному крузі консольною сушильною вагонеткою, а після підняття п’ятої пари рейок полиці підйомника-накоплювача, які завантажені рейками цеглою-сирцем, опускаються на 60-70мм, встановлюючи рейки на полки сушильної вагонетки. Після перегрузки рейок на сушильну вагонетку, один бік якої завантажений, приводна вагонетка викочується із накоплювача., включається привод поворотного круга, і вагонетка розвертається на 1800С. За цей час на полиці підйомника-накоплювача вже вкладено два ряда рейок з цеглою-сирцем. Після вкладування четвертого ряду рейок вагонетка знову подається в накоплювач , і операції циклу повторюються. Коли сушильна вагонетка повністю загрузиться рейками, вона викочується із автомата укладальника і направляється в сушарку.

Правильна робота автомата-укладальника залежить від хорошої наладки його вузлів: фрикційної муфти електродвигуна-підсилювача, підйомника-накоплювача і крокуючого моменту. Перед регулюванням і наладкою фрикційної муфти всі деталі автомата-укладальника необхідно очистити від глиняної маси, протерти і змазати деталі, що труться, звільнити прийомний конвеєр від глиняного бруса і включити електродвигуни різального автомата і фрикційної муфти. звільнити .

Автомат-укладальник конструкції Артюнова-Антольського призначений для відбору із стрічкового преса і укладки на полиці сушильної вагонетки звичайної глиняної цегли-сирця. Максимальна продуктивність автомата 8000шт. цегли в час.

Контрольні запитання:

1. Яка будова та принцип роботи різальних апаратів?

2. Яка будова та принцип дії автоматів укладальників.?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты