Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


За спеціальністю




7.03050801 «Фінанси і кредит»

освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

ЛЬВІВ – 2013


УДК 368.03

ББК 65.

Страховий менеджмент // Опорний конспект лекцій навчальної дисципліни «Страховий менеджмент». – ЛДФА, Львів: Видавництво ВТЗНВ, 2013. – 176 с.

Розробник:

Сич О.А.,к.е.н., доцент кафедри фінансів суб’єктів господарювання

 

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансів суб’єктів господарювання (протокол № 1 від 31.08.2013 р.).

 

 

 

ББК 65.

ЛДФА, 2013


Зміст

Вступне слово
ТЕМА 1. Комерційне страхування та його розвиток в Україні.
ТЕМА 2. Сутність і характерні риси страхового менеджменту.
ТЕМА 3. Планування страхової діяльності.
ТЕМА 4. Організація страхової компанії.
ТЕМА 5. Управління діяльністю страховика.
ТЕМА 6. Контроль та звітність страхової компанії.
ТЕМА 7. Управління маркетинговою діяльністю.
ТЕМА 8. Управління ризиками страхової діяльності.
ТЕМА 9. Управління перестрахувальною діяльністю.
ТЕМА 10. Управління фінансовою діяльністю страховика.
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ТЕМА 1. КОМЕРЦІНЕ СТРАХУВАННЯ ТА

ЙОГО РОЗВИТОК В УКРАЇНІ

План

1. Поняття страхового ринку та його структура.

2. Тенденції розвитку комерційного страхування в Україні.

 

Розрізняють дві сфери страхової діяльності — соціальне та комерційне страхування, які взаємно доповнюють одне одного. Соціальне страхування ґрунтується на принципі колективної солідарності та створення громадських страхових фондів за рахунок зборів обов'язкових страхових внесків і призначене для того, щоб забезпечити мінімум соціального захисту особам, які досягнули пенсійного віку, потребують медичної допомоги, інвалідам, безробітним.

Комерційне страхування, на відміну від соціального, ґрунтується на принципах еквівалентності та замкнутого розподілу збитку в рамках сформованого страхового фонду. Зв'язок між двома сферами страхової діяльності полягає в тому, що комерційне страхування надає захист найперше в тих життєвих ситуаціях, які не «покриті» соціальним страхуванням. Чим вужча система соціального захисту, тим більша потреба в послугах комерційного страхування.

Невід'ємною ознакою існування людства є ризик, навіть тоді, коли про нього невідомо. Для людини з давніх-давен джерелом певних загроз або ризиків було навколишнє середовище. В одних випадках воно було більш, в інших — менш загрозливим. Людина впродовж свого історичного розвитку вдавалася до репресивних і превентивних методів боротьби з навколишньою небезпекою, що в кінцевому результаті закономірно сприяло становленню такого сучасного методу захисту, як страхування. Західні філологи вважають, що термін «страхування» має латинське походження й означає «безтурботний», отже, відображає ідею застереження, захисту та безпеки.

Початковий зміст цієї категорії в українській мові пов'язують зі словом «страх». Людина відчуває страх перед втратою всіх набутих цінностей або життя і здоров'я, а звідси і її прагнення захистити себе, своє майно від цього. Окремі дослідники зауважують ще й наявність національних особливостей, притаманних страхуванню як соціальній інституції. Так, С. Навроцький зазначає, що присутність національного фактора в економіці зумовила виникнення на підсвідомому рівні двох психологічних джерел страхування як суспільного явища — страху перед втратами та бажання забезпечити себе від їх наслідків. В українській мові саме перше почуття стало коренем у слові «страхування». В європейських мовах коренем такого ж терміна є слова: «впевненість», «безпека», «передбачливість» тощо.

Власне тип поведінки людей може або підвищувати рівень екстремальних ситуацій, або знижувати, оскільки формування страхового менталітету відбувається як проекція певного національного типу економічної поведінки, відповідних потреб, інтересів, мотивації.

Відносини, що складаються у суспільстві з приводу попередження, подолання або зменшення негативного впливу ризиків і відшкодування збитків, складають зміст категорії страхового захисту. Своєю чергою, категорію страхового захисту поділяють на дві самостійні категорії:

1) категорію страхового захисту майнових благ, де об'єктом страхування виступають усі матеріальні блага, що мають вартість;

2) категорію страхового захисту населення (фізичних осіб), де об'єктом страхування стає життя і здоров'я, тобто те, що не має вартості.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты