Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Платоспроможність страховика. Говорячи про ліквідність активів страхових компаній, мають на увазі можливість оперативної конвертації їх у готівкові платіжні кошти




Говорячи про ліквідність активів страхових компаній, мають на увазі можливість оперативної конвертації їх у готівкові платіжні кошти, за рахунок яких страховик дістає змогу виконати свої зобов'язання. Особливістю використання принципу ліквідності у страхуванні є те, що вимоги до ліквідності залежать від ризиків страховому портфелі страховика.

Але безпечність, прибутковість, ліквідність активів не є взаємозамінюваними характеристиками. Збалансований портфель інвестування досягається за допомогою диверсифікації вкладень. Диверсифікованість - це розподіл інвестиційних коштів між категоріями активів інвестування.

· До га­рантійного фонду страховика належать спеціальні та резервні фонди страховика, а також сума не­розподіленого прибутку. Для забезпечення вико­нання страховиками зобов'язань щодо окремих видів страхування стра­ховики можуть утворювати централізовані страхові резервні фонди та ор­гани, які здійснюють управління цими фон­дами. Джерела утворення страхових ре­зервних фондів можуть бути відрахування від над­ходжень страхових платежів, внески власних коштів страховика, а також доходів від розміщення коштів страхових резервів. Фактичний запас платоспро­можності страховика визначається вирахуванням із вар­тості майна страховика суми нематеріальних ак­тивів і загальної суми зобов'язань, в тому числі страхових. Нормативний запас платоспроможності страховика на звітну дату = більшій з визначених величин, а саме :

1. шляхом множення суми надходжень стра­хових премій протягом звітного періоду на 0,25. При цьому сума надходжень страхових премій зменшених на 90 % страхових премій сплачених перестраховикам;

2. шляхом множення суми здійснених виплат протя­гом звітного періоду за договорами страхування на 0,30. При цьому сума здійснених виплат зменшується на 90 % виплат. для забезпечення страхових зобов'язань із страхування життя і медичного страхування страхо­вики формують окремі ре­зерви за рахунок над­ходження страхових пла­тежів і доходів від інвестування коштів сфор­мованих резервів по цих видах страхування.

Підвищити свою платоспроможність страховик може шляхом здійснення таких заходів:

*підвищення ефективності розміщення коштів ( інвестиційної діяльності;

*скорочення витрат на ведення справи;

*збалансування страхового портфеля;

*удосконалення тарифної політики;

*збільшення статутного фонду;

*удосконалення перестрахових операцій.

Для визначення платоспроможності страховика слід використовувати і низку додаткових показників, що характеризують фінансову стійкість і ліквідність компанії.

Такими показниками, зокрема, є: коефіцієнт загальної ліквідності. Він розраховується як відношення суми ліквідних активів до страхових резервів. Значення цього коефіцієнта не повинно перевищувати 1.



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 116; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты