Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №14




Тема: Гіпс. Виготовлення моделей і форм.

Мета:Ознайомитися з виготовленням гіпсових моделей.

Пояснити:різницю між моделлю, маточною формою та капом.

Тип заняття:лекція.

Література:Мороз И.И. Технология фарфоро-фаянсовых изделий. Глава 5.

 

План лекції.

1. Виготовлення маточної форми.

2. Виготовлення капу.

3. Виготовлення робочої форми.

 

1. В керамічному виробництві для формування виробів литтям застосовують велику кількість гіпсових (робочих) форм.

Кількість робочих форм визначається як частка від ділення числа випускаємих виробів по групам на оберненість цих форм.

Оримання гіпсових форм для лиття виробів шляхом безпосерднього зняття їх з первинної гіпсової моделі, яку отримали в одному екземплярі, значно ускладнює лиття. При частому знятті форм з первинної гіпсової моделі нарушується строгість її контура, тобто вона руйнується. Тобто, виникає необхідність в розмноженні первинної гіпсової моделі. Для цього з послідньої знімають гіпсову форму, так звану маточну форму, за допомогою якої можна отримати та розмножити вторинні моделі, які є копією того виробу, якому відповідає первинна гіпсова модель. Потім первинна гіпсова модель убирається та більше в виробництві форм не приймаєучасті (її зберігають як зразок).

Вторинні моделі, так звані капи, в свою чергу служать для отримання та розмноження форм, з якими працюють в формувальних цехах – робочих форм. Через те що капи в значній мірі приспособлені для зняття з них форм, процес відливки з капів значно простіший ніж з первинної моделі та є більш продуктивним.

Маточна форма відливається з моделі, для чого необхідно останню розділити на дві частинки з таким розрахунком, щоб кожна із них могла легко вийматися з майбутньої форми. Розділення ведуть шляхом проведення лінії розділу олівцем (лінія шва майбутньої форми). Усілякі поглиблення в тілі моделі, які ускладнюють її вихід з половинної форми, необхідно зняти різачком, або замазатии глиною.

Після умовного розділення моделі на дві половинки, готовлять плиту з глини з рівною зачищеною поверхнею, причому товщина такої плити на 1,5-2 см більше товщини половини моделі. Потім ножом в центрі плити вирізають поглиблення відповідно контуру моделі з розрахунком, що модель в ньому уляжеться до уровня лінії розділу, залишаючи при цьому поля на плиті 2-3 см ширини. Після поміщення моделі в заглиблення зазори між моделлю та плитою заробляють глиною, і плиту з вкладеною в нею моделлю обводять барєром із кортону, який вище на 2-3см від лежачої моделі. Цей барєр обвязують мотузкою для того, щоб він щільно прилягав до плити. Потім місто , відгорожене барєром , заливають гіпсовим розчином. При цьому ту частину гіпсової моделі, яку заливають гіпсовим розчином, попередньо змазують змазкою. Заливку слід вести невисоко від борту барєра, причому повільною рівномірним струменем, щоб уникнути захвата бульбашок повітря, які можуть утворити пустоти в товщі форми. Гіпсовий розчин ллють не гна гіпсову модель, а на площу навколо неї, заповнюючи весь відгорожений простір, включаючи модель.

Після того, як гіпс зміцніє (приблизно через 30хв) прибирають барєр та глиняну плиту, а отриману гіпсову відливку (перша половина форми) разом з моделлю перевертають для того, щоб друга частина моделі була зверху. Поверхню гіпса навколо моделі зачищують, роблять її строго горизонтальною та вирізають гнізда для шипів другої половини форми, до відливки якої приступають. Для отримання другої половини форми, не виймаючи моделі з отриманої першої половини, останню обводять картонним барєром та щільно прижимають його мотузкою до форми. Змазавши площу форми та лежачу на ній модель змазкою, відгорожений картоном простір заливають гіпсовим розчином. Давши гіпсу трохи затвердіти, прибирають картонний барєр та спеціальною металічною пластинкою зачищають всю поверхню форми. При розємі форм шов, утворений між двома її половинками, збрискують водою та ножем вставленим в цей шов, рознімають форму. Після виємки моделі двіф половини звязують мотузкою і направляють на сушку (Т до 700С).

Потім маточну форму разом з замками (гнізда в одній половині і шипи в іншій, які входять при зборкі форми одні в інші) покривають лужним лаком, який наносять декілька раз. Коли пори гіпса його впитають і на поверхні утвориться тоненька плівка, нанесення лака прекращають. По висиханню лака маточні форми покривають змазкою.

2. Відливка капів ведеться за допомогою маточних форм (капи дають пряме відображення, являючись вторинними моделями). Для цього кожну половину маточної форми обводять картонним барєром, висота якого вище форми на 3-4см. Після схвачквання гіпса барєр прибирають і виймають з форм гіпсові відливки, які представляють собою капи. Кап складається з гіпсової пластини-панелі товщиною в 3-4см , по краям якої знаходяться шипи, якщо в маточній формі були гнізда та навпаки.

Посередині такої моделі представляється точна копія однієї половини моделі: лівої чи правої. Слід відмітити, що одна половина маточної форми виготовляє кап, який дає зображення лівої половини моделі, а інша правої. Для отримання робочої форми необхідно два капа.

3. Відливка робочих форм здійснюється за допомогою капа, можлива при наявності для кожного окремого випадку двух такий капів: один-дає ліве відображення моделі, другий-праве. Капи встановлюють на літейному столі, на них надівають кожухи та змазують змазкою. Надлишок змазки необхідно зняти кісточкою в уникненні безпеки її переходу на поверхню відливаємої робочої форми. Кап заливають гіпсовим розчином та дають схватитися останньому. Після зняття кожуха обережно виймають відлиту в кап робочу форму. Отримані в відповідних капах дві половинки форми направляють на сушку після попереднього їх складання разом з слідуючим перевязуванням мотузкою.

 

 

Контрольні запитання:

1. Як виготовляють маточну форм та її призначення?

2. Як виготовляють кап та йог призначення?

3. Охарактеризуйте процес виготовлення робочої форми та її призначення?

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты