Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №29. Тема:Декорування керамічних виробів.




Тема:Декорування керамічних виробів.

Мета:Ознайомитися з операціями ручного та механічного декорування.

Пояснити:як декорують вироби.

Тип заняття:лекція.

Література:Мороз И.И. Технология фарфоро-фаянсовых изделий. Глава 11;

Акунова Л.Ф., Крапивин В.А. Технология производства и декорирования художественных керамических изделий. Глава 20.

 

План лекції.

1. Основні способи декорування керамічних виробів.

2. Керамічний надглазурний і підглазурний живопис.

3. Ручні та механічні способи нанесення декору.

 

1. Декорування є відповідальним етапом в загальному циклі технологічного процеса по виготовленню художніх керамічних виробів. Воно надає їм завершеного вигляду, художня цінність від виду декора.

Розпис фарфору та фаянсу в даний час проводиться способом підглазурного та надглазурного живопису. В першому випадку живописний декор наносять на глазуровану поверхню готового виробу (сирого або випаленого), а в другому живопис наносять на керамічну основу виробу до покриття її поливою і проведення процеса випала таким чином, що він виявляється під поливою.

2. Надглазурний розпис.

Розпис починають з нанесення на глазуровану поверхню виробу малюнка олівцем в відповідності з ескізом.

Контур малюнка переводять через копірувальний папір або кальку шляхом наколів із послідуючою присипкою порошкоподібним вугіллям з застосуванням спеціального тампона. При цьому поверхню виробу на місці, яке призначене для малюнка змазують скіпідарним маслом, тоді контур на виробі буде чітко продивлятися. При складному декорі спочатку наносять основний контур, по якому потім проводять розпис. Додаткові деталі наносять прямо фарбою в останню чергу по випаленій поверхні, потім живописний малбнок закріплюють декоративним випалом. При виконанні складного розпису потрібно провести декілька муфельних випалів для закріплення фарб, які мають різну температуру плавлення. Декор виконаний золотом випалюють в саму послідню чергу (Т вип. низька).

Для того, щоб керамічні фарби в процесі роспису щільно прилипали до глазурованої поверхні виробу і не відшаровувалися при сушці їх потрібно змішати на палітрі з скіпідаром або скіпідарним та іншими маслами, інакше живописна робота буде ускладнена.

Звичайний надглазурний розпис ще має одну різновидність: живопис по сирій поливі. Вона застосовується в основному при зображенні нескладних малюнків, які складаються із пятен, ліній при декорування фаянсових виробів, а також майоліки. В цьому випадку на висушений глазурований виріб наносять розпис кісточкою або декор з використанням піпетки.

Для зафарбовування поверхні, яка покрита поливою, застосовують фарбуючі речовини з додаванням до 10% поливи, якою покрита поверхня основного керамічного матеріала. Застосовують також підглазурні фарби з додаванням 5% поливи.

Підглазурний розпис.

Розпис наносять на неглазуровану поверхню і декоративний випал не застосовується. Існує декілька способів ведення підглазурного живопису: живопис по утелб і живопис по сирому матеріалу.

Живопис по утилю- коли фарби наносять після утельного випалу.

Живопис по сирому матеріалу представляє собою підглазурний розпис, в якому фарби наносяться на підсушений виріб, який знаходиться в повітряно сухому стані. Розпис по сирому матеріалу частіше проводиться водними розчинами солей важких металів (трьохнормальний розчин водяної солі з доаванням гліцерина або хлорида алюмінія). Солі – розчини наносяться на невипалену поверхню вироба (сирого матеріала) за допомогою кісточки. На вигляд солі майже безкольрові, тому до них додають небагато анілінових і інших барвників (чорнила, акварельні фарби), які в процесі випалу мають здатність вигорати, а колір солі навпаки проявлятися. Після нанесення декора на повітряно-сухий матеріал його випалюють на утель, а потім галзурують і випалюють ще раз.

В результаті випалу солей отримують дуже ніжні відтінки, які дають малюнок злегка розпливчатий . для солей характерні розовий, голубий, сірий, блідо-коричневий, світло-зелений відтінки.

Солі-розчини можна також наносити на утельний (що пройшов неглазурований випал) виріб, який після покриття поливою піддається политому випалу. Але при цьому художній ефект отримують менш цікавим, так як живописний малюнок проглядається більш жорстко через поливу, зникає ніжність тону.

3. Для декорування керамічних виробів застосовуються механічні способи нанесення живописного малюнка.

Шовкотрафаретна або звижна деколь однотонний або багатокольоровий розпис, нанесений на паперову підкладку через шовкотрафаретну сітку (розпис нагадує живопис від „руки”). Зображення на папері отримується за допомогою утворення спеціальної органічної плівки. Здвижна деколь в мокрому стані наноситься на виріб юумажняною основою, прикладеною безпосередньо до поверхні виробу. Легким рухом пальця руки плівка з малюнком переноситься (здвигається) з паперової основи на матеріал, даючи пряме зображення.

При знятті паперової основи на матеріалі оголюється тильна частина розпису, яка відтворює пряме зображення.

Шовкографія – спосіб нанесення декора, при якому міцну щільну сітчату тканину спочатку проклеюють спеціальним лаком, потім в ній просікають отвори, які відтворюють даний малюнок-отримується мовби тканевий трафарет. Його накладують на виріб і проводять по трафарету валиком, який змазаний керамічною фарбою, яка продавлюється через отвори і відтворює потрібний малюнок.

Штамп характеризується однотонним малюнком, який відтворює нескладний візерунок. Частіше штамп відпечатує зображення по краям виробів, доповнюючи різні живописні малюнки. Інколи він наноситься самостійно у вигляді окремих графічних малюнків темною фарбою або золотом.

Штамп наносять на виріб за допомогою печатки, яка виготовлена із резини або каучука з вирізаній на ній рельєфним малюнком. Резиновий штамп наклеєний на мяку подушку із губчатої резини, омокують в фарбу, яка тонким шаром розприділена по склянній пластинці, після чого накладують і прижимають до поверхні виробу. Ця робота потребує точності, так як стики окремих частинок штампа не повинні бути видні і зображення повинно давати безперервний „рапорт”.

Печать представляє собою тонкий контурний малюнок темного кольору – чорного або коричневого. Окремі частинки малюнка можуть бути заштриховані, або мати вигляд сітки.

Аерографія або розфарбовування пульверізацією по трафарету заключається в нанесенні декора на виріб розпиленням фарби за допомогою аерографа з використанням трафарету. Трафарет виготовляють у вигляді пластинки із свинцевої фольги, щільного паперу, пресованого картона з вирізаними в ньому отворами, що відтворюють малюнок або окремі його деталі. Трафарет прижимають до виробу, а пульверізатором наносять фарбу, яка попадає на виріб через отвори в пластинках.

Фотокераміка нанесення розпису керамічними фарбами на виріб за допомогою фотографічних процесів.

 

 

Контрольні запитання:

1. Назвіть основні способи декорування керамічних виробів.

2. Що собою представляє керамічний надглазурний і підглазурний живопис?

3. Охарактеризуйте ручні та механічні способи нанесення декору.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 345; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты