Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність та задачі організації виробництва.




В основі сутності дисципліни “Організація виробництва” лежить сутність її складових – “організація” та “виробництво”.

Слово “організація” походить від латинського “оrganizo”, що означає – стрункий вигляд, влаштування, належне упорядкування, об’єднання тощо. Це послужило для подальшого тлумачення слова "організація" як:

- внутрішня впорядкованість, узгодженість, взаємодія двох більше чи менше диференційованих і автономних частин цілого, що обумовлюють його будову;

- сукупність процесів або дій, що ведуть до утворення і удосконалення взаємозв‘язків між частинами цілого;

- об‘єднання людей, що спільно реалізують програму або якусь мету і діють на основі певних правил чи процедур.

Відповідно до цього у понятті “організація” можна виділити три частини:

- організація як система;

- організація як процес;

- організація як стан системи.

При цьому, розглядаючи організацію як систему, слід розуміти, що це є:

а) сукупність, об’єднання взаємозв’язаних і розташованих у відповідному порядку елементів (частин) якогось цілісного утворення;

б) сукупність принципів, що лежать в основі будь-якої теорії;

в) сукупність органів, пов’язаних загальною функцією.

З іншого боку, “організація” виступає як процес, функція управління системою з досягнення її цілей, її місії.

Під організацією як станом системи розуміють її організованість, тобто наявність певного порядку або ступінь упорядкованості системи, в тому числі у її структурі і функціонуванні.

У широкому розумінні виробництво – це цілеспрямована діяльність зі створення будь-якого корисного продукту (товари, предмети, послуги, інформація, знання тощо).

З економічного погляду виробництво – це процес споживання засобів виробництва і робочої сили. Його здійснення можливе за наявності трьох елементів: засобів праці, предметів праці і робочої сили та певних умов споживання, продуманої організації і технології. А умовами здійснення є:

а) зосередження необхідних засобів виробництва і робочої сили у просторі (виробничі підрозділи);

б) відповідна побудова і регулювання самого процесу споживання (виробничий процес);

в) управління виробничими підрозділами і виробничими процесами [4, с.3].

У зв’язку з цим, сутність організації виробництва полягає у об’єднанні та забезпеченні взаємодії речових елементів виробничого процесу на підприємстві, встановленні необхідних зв’язків і узгоджених дій всіх учасників виробництва, створення належних умов для реалізації економічних інтересів суспільства, виробничого колективу та кожного його працівника [15. с.18].

Стосовно виробничих систем, організацію слід розглядати одночасно з двох поглядів:

- з погляду субстанції системи, її структури і змісту, суті і форми організації як юридичної особи;

- з погляду процесу по переробці входу системи у її вихід як функції управління по досягненню місії, цілей системи.

Узагальнено структуру поняття “організація” стосовно виробничих систем можна зобразити так (рис. 1.1) [2, с.15].

 

 
 
Рис. 1.1. Структура поняття “організація” стосовно виробничих систем

 

 


Субстанцію і процес слід розглядати в єдності, вони не можуть існувати окремо. Субстанція первинна, а процес вторинний. Але субстанція без процесу мертва.

Виробництво можна охарактеризувати як систему, де здійснюється цілеспрямований процес перетворення вхідних елементів (сировини, матеріалів) у корисну продукцію. Або інакше, виробництво являє собою певну технологію, відповідно до якої здійснюється перетворення вкладених ресурсів у кінцевий результат (продукцію, послуги тощо) з заданими характеристиками.

У виробничій системі основою є перероблення входу системи у її вихід. Власне тут здійснюється виробництво продукції, яке пов‘язане з структурою системи та організацією як функцією управління по досягненню цілей, місії системи. Наведена схема підкреслює, що і субстанція , і процес залежить від зовнішнього середовища організації.

Особливості організації виробництва полягають у забезпеченні взаємодії усіх елементів виробництва (рис. 1.2) та виборі таких методів і умов їх використання, які максимально відповідатимуть меті виробництва.

 

Рис. 1.2. Загальна модель сукупності взаємодіючих елементів виробничої системи [5, с.18].

 

Під час виробництва спільна праця людей, засоби праці, предмети праці і економіка об‘єднуються у часі і у просторі, утворюючи певний процес, результатом якого є випуск певного виду заданої продукції. Технологія визначає способи і варіанти виготовлення продукції, тобто технологія визначає, що потрібно зробити з предметом праці і з допомогою яких засобів виробництва, щоб перетворити його в продукт з необхідними властивостями.

Організація виробництва визначає як краще поєднати предмети і засоби праці, а також саму працю, щоб перетворити предмет праці в продукт з необхідними властивостями з найменшими затратами робочої сили і засобів виробництва.

Економічні зв’язки і відносини належать до підсистеми економіки і виражають усі економічні зв‘язки і відносини всередині підприємства та із зовнішнім середовищем.

Усі елементи виробничої системи тісно взаємодіють. Завдання організації виробництва полягає у забезпеченні ефективності цієї взаємодії, виборі таких методів і умов їх використання, які б найкраще сприяли досягненню цілей виробництва. При цьому важливим є врахування взаємного впливу окремих підсистем. Так, якщо впливати на одну з підсистем, наприклад на підсистему засобів праці, то зміниться й стан інших підсистем.

Розгляд виробництва як системи (в статиці і динаміці) обумовлює комплекс задач організації виробництва, основними серед яких є:

- забезпечення неперервності, пропорційності і типовості виробничого процесу;

- удосконалення форм організації виробництва;

- удосконалення організації праці і виробництва у часі і просторі;

- гнучка переорієнтація виробництва на інші види продукції (за необхідності);

- визначення та забезпечення оптимальної спеціалізації підрозділів і робочих місць;

- забезпечення необхідності реконструкції та технічного переозброєння виробництва;

- безперебійне забезпечення сировиною, матеріалами, удосконалення логістичної системи;

- покращення асортименту і якості продукції.

Практична діяльність свідчить, що навіть на однакових підприємствах задачі організації виробництва відрізняються, що обумовлено складністю зв’язків всередині підприємства та особливостями зв’язків із довкіллям.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 249; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты