Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація робочих місць.




 

Робоче місце– це закріплена за окремим робітником або групою робітників (бригадою) частина виробничої площі з розташованими на ній засобами праці, призначеними для виконання певної частини виробничого процесу.

Кількість та види робочих місць залежать від типу виробництва та інших факторів, представлених у табл. 9.1.

Таблиця 9.1

Класифікація робочих місць [15 c.220]

 

Ознаки Вид робочого місця
Тип виробництва (спеціалізація) Спеціальне, спеціалізоване, універсальне
Розподіл і кооперація праці Основного, допоміжного робітника, керівного працівника, технічного працівника (за функціями)
Місце виконання роботи У закритому приміщенні, на відкритому спеціалізованому майданчику
Зміст роботи Індивідуальне, групове (бригадне)
Ступінь механізації та автоматизації Автоматизоване, механізоване, ручної роботи
Кількість устаткування Багатомашинне одномашинне
Рухомість Стаціонарне (постійне), пересувне (маршрутне, зональне)
Час функціонування Постійне, тимчасове
Кількість змін Одно-, двозмінна та ін.

 

Кожне робоче місце вимагає певної його організації, під якою розуміють створення комплексу організаційно-технічних умов для високопродуктивної і безпечної праці. При цьому враховуються особливості предмету праці, технологічні вимоги, вимоги до розміщення знарядь праці та вимоги охорони праці.

Основні вимоги до організації робочого місця полягають у наступному: на робочому місці постійно повинно міститися усе необхідне для безперебійної і високоякісної праці, не повинно бути нічого зайвого: робітник повинен почуватися вільно і не повинен робити зайвих рухів. Це досягається переважно за рахунок правильного планування робочого місця.

Планування робочого місця– це просторове розміщення засобів, предметів праці та виконавця з урахуванням антропометричних, біохімічних даних і основних характеристик органів чуття людини.

Робоче місце можна поділити на дві зони: зону праці (основна) і зону підходу (допоміжна). Разом вони складають внутрішнє планування. Зовнішнє планування характеризує розташування робочого місця відносно інших робочих місць і визначається характером і кількістю його оснащення, характером виконуваних робіт.

Оснащення робочого місця – це забезпечення його всіма необхідними для виконання процесу праці засобами і предметами праці (постійними і тимчасовими).

Постійні елементи перебувають на робочому місці завжди, незалежно від роботи, яка виконується в кожний момент часу.

Тимчасові елементи – це спеціальні предмети для виконання конкретної роботи залежно від технології, режиму обслуговування тощо.

Оснащення робочих місць залежить від їх виду: спеціальні робочі місця оснащуються усім необхідним для виконання робіт протягом усього часу; спеціалізовані та універсальні тими засобами, які використовуються постійно, а інші доставляються за необхідністю через систему обслуговування.

Система обслуговування робочого місця передбачає своєчасне його забезпечення усім необхідним для технічного обслуговування, забезпечення усіма необхідними видами енергії, основними і допоміжними матеріалами, транспортними засобами, засобами сигналізації і зв’язку, освітлення, контроль якості роботи устаткування.

Раціональний трудовий процес забезпечує розробка проектів організації робочих місць, що здійснюється на основі типових проектів, нормативів і стандартів, які діють у галузі. Такі проекти відображаються у карті організації праці на робочому місці. Виконання вимог карти є обов’язковим. Вона визначає вихідні дані (предмет, технологія, форма організації, оплата праці); трудовий процес (елементи процесу, час, методи праці); робоче місце (просторова організація робочого місця, його забезпечення); обслуговування робочого місця (функція, спосіб і режим обслуговування, види самообслуговування, засоби зв’язку); умови праці; норма витрат праці; вимоги до виконавця роботи; режим праці і відпочинку; загальні техніко-економічні показники трудового процесу.

Комплексна оцінка кожного робочого місця та його відповідність науково-технічному і організаційному рівню інтегрується у процесі атестації робочих місць. Завдання атестації робочих місць полягає перш за все у створенні безпечних умов та правильній організації робочих місць, визначенні напрямків їх удосконалення.

Контрольні запитання

1. Сутність та завдання організації праці.

2. Які основні напрямки покращення організації праці?

3. Організація робочих місць.

4. Розкрийте зміст трудового процесу.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 117; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты