Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Затрати робочого часу.




 

Нормування праці базується на встановленні затрат часу, які є необхідними і повинні входити до складу норми. Для цього можна скористатися класифікацією затрат робочого часу, наведеного на рис. 10.2.

Таким чином, робочий час складається з двох частин - часу роботи і часу перерв. Протягом часу роботи виконавець виконує роботу, передбачену виробничим завданням, а під час перерв з різних причин він не зайнятий роботою.

Час виконання виробничого завдання складається з часу підготовчо-завершальної роботи, часу оперативної роботи та часу, необхідного для обслуговування робочого місця.

Підготовчо-завершальний час – це час, затрачений на підготовку до виконання завдання та його завершення. Він охоплює час, необхідний для отримання інструменту та необхідних пристроїв, технічної документації, проведення інструктажу щодо виконання роботи, установлення інструментів та пристроїв перед початком роботи та знімання і передачу на зберігання після її закінчення.

Оперативний час – це виконання основної роботи з перетворення предмету праці у виріб та допоміжної роботи з забезпечення виконання основної роботи.

 

 
 

 


Час обслуговування робочого місця витрачається робітником на догляд за обладнанням і утримання робочого місця у робочому стані. Він складається з часу на технічне та організаційне обслуговування. Час технічного обслуговування – це час на догляд за обладнанням при виконанні заданої конкретної роботи. Час організаційного обслуговування витрачається на догляд за станом робочого місця протягом зміни.

Увесь час роботи включається до складу норми часу. Включаються до складу норми і перерви, які усунути неможливо або економічно недоцільно. Це стосується часу на відпочинок і особисті потреби та час нормованих перерв з організаційно-технічних причин. Водночас нерегламентовані перерви з організаційно-технічних причин і з вини робітника у норму часу не включаються.

Таким чином, сумарну величину затрат часу на одиницю продукції (tшк) можна визначити за формулою:

tшк = tо + tд + tоб + tвоп + tнп + tпз (9.1)

де tооснований час;

tд допоміжний час;

tобчас обслуговування робочого місця;

tвоп – час на відпочинок і особисті потреби;

tнп – час нормованих перерв з організаційно-технічних причин;

tпз – підготовчо-завершальний час на одиницю продукції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 148; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты