Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Норми і нормативи в організації нормування праці.




 

Виробнича діяльність підприємства вимагає контролю за використанням різних ресурсів. Для цього використовується нормативна база, яка включає сукупність нормативів і норм, які регламентують її споживання.

Нормативи затрат праці – це регламентовані величини, які використовуються при розробці норм, що встановлюють питому вагу трудових витрат на одиницю маси, площі, обсягу виготовленої продукції, виконуваних робіт або послуг.

Норми витрат часу– це регламентовані величини, що визначають максимально допустимі витрати часу на виготовлення одиниці продукції (виконання одиниці роботи) у конкретних виробничих умовах.

Залежно від одиниці витрат праці розрізняють такі види норм: норма часу; норма виробітку; норма обслуговування; норма чисельності; норма керованості; нормоване завдання.

Норма часу – це регламентований час виконання певного обсягу робіт у певних виробничих умовах одним або декількома виконавцями відповідної кваліфікації. Або: норма часу визначає необхідні затрати часу одного робітника або бригади (ланки) на виконання одиниці роботи (продукції). Вона вимірюється у людино-годинах (людино-хвилинах).

Норми часу доцільно застосовувати для нормування праці робітників, які виконують протягом зміни різні операції.

Норма виробітку – це регламентований обсяг роботи (в натуральних одиницях – штуках, метрах тощо), який повинен бути виконаний за одиницю часу (годину, зміну, місяць) у певних організаційно-технічних умовах одним або декількома виконавцями відповідної кваліфікації. Або: норма виробітку визначає кількість одиниць продукції, яке повинно бути виготовлене одним робітником або бригадою (ланкою) за даний відтинок часу (годину, зміну, місяць). Норма виробітку є величиною, оберненою до норми часу. Вона встановлюється, як правило, у масовому і велико серійному виробництві, де на кожному робочому місці виконується одна або декілька операцій.

Норма обслуговування – це встановлена кількість об‘єктів (одиниць устаткування, виробничих площ тощо), які повинні обслуговуватись одним або групою працівників протягом певного часу (зміни, місяця). Або: норма обслуговування визначає необхідну кількість станків, робочих місць, одиниць виробничої площі чи інших виробничих об‘єктів, закріплених для обслуговування за одним робітником чи бригадою (ланкою). Вона застосовується для нормування праці робітників – багатоверстатників, допоміжних робітників, які обслуговують виробництво, а також ІТП та службовців.

Під нормою чисельності розуміють кількість працівників (робітників, ІТП, службовців), необхідних для виконання певного обсягу робіт. Застосовується для нормування праці, яка не має чіткої регламентації, а її обсяг змінюється протягом зміни, доби, місяця.

Норма керованості визначає кількість працівників або структурних підрозділів які повинні бути закріплені за керівником.

Нормоване завдання – це встановлений склад і обсяг робіт, який повинен бути виконаний одним або групою працівників за певний період часу (зміну, місяць тощо). Може встановлюватися у натуральних одиницях або нормо-годинах чи нормо-грошах (нормо-гривня).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 178; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты