Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Техніка безпеки під час роботи автонаванта­жувачів, конвеєрів, лебідок і домкратів.




Автона­вантажувачі. Майданчики для роботи автонаванта­жувачів потрібно добре розпланувати, ущільнити грунт і забезпечити відведення поверхневих вод, а взимку очистити від снігу, льоду та посипати піском чи шла­ком. У транспортному положенні рама автонаванта­жувача повинна бути нахилена назад, а вантаж підня­тий на ЗО...40 см від поверхні землі.

Під час руху забороняється робити повороти і гальмувати автонавантажувачі, піднімати, опускати, нахиляти вантаж. Беруть і укладають вантаж на вилкові захвати так, щоб виключити можливість його падіння.

Вантаж слід укладати на підкладки такої висоти, щоб можна було вільно витягувати вилки; громіздкі вантажі і вантажі великої маси прив'язують до ка­ретки. Якщо вантаж закриє видимість водієві, то ав­тонавантажувач повинен рухатись заднім ходом або в супроводі робітника-сигнальника. Маса вантажу ніколи не повинна перевищувати вантажності авто­навантажувача. Перевозити людей на них не можна. Під час укладання вантажів у штабелі і розбирання з них автонавантажувачем у зоні цих робіт ручні робо­ти виконувати забороняється. Балони, бутлі з кисло­тою та інші вибухонебезпечні вантажі перевозять у спеціальній тарі або контейнерах.

Конвеєри (транспортери). Для транспортуван­ня на невеликі відстані сипких та інших матеріалів використовують стрічкові конвеєри, нахил яких не повинен сприяти зсовуванню вантажу назад. Конвеє­ри, під якими можуть бути люди або які подають по­штучні вантажі, обладнують бортами. Якщо конвеєр розміщений над проходом або проїздом, то влашто­вують захисні навіси. Електропроводи повинні бути у гумових шлангах, а раму треба заземлювати. Не мож­на транспортувати конвеєр без вимкнення джерела живлення, а також під час роботи очищати стрічку або щось підкладати під неї для усунення пробуксо­вування. Всі переміщення конвеєрів проводять під керівництвом виконроба чи майстра. Для його об­слуговування по обидва боки слід мати вільні прохо­ди завширшки не менш як 1 м.

Лебідки і домкрати. Під час експлуатації їх слід насамперед запобігати електроураженням. Ці меха­нізми повинні мати захищену зубчасту передачу та електромагнітні гальма. Рубильники, магнітні пускачі і запобіжники треба надійно закривати. При одно­часній роботі двох лебідок швидкість навивання тросів на їхні барабани має бути однаковою.

Лебідки. кріплять до фундаментів чи завантажують вантажем, що вдвічі перевищує робоче навантажен­ня, чи кріплять якорями. Статичне випробування леб­ідок, талів проводять вантажем, що в півтора рази перевищує їхню паспортну вантажність, а для динам­ічного випробування — на 10% більше, ніж їхня ван­тажність. Кожна лебідка забезпечується паспортом заводу-виготовлювача, де зазначаються вантажність, кількість витків каната, дата виготовлення, випуску і технічного огляду та заводська марка. Категорично забороняється експлуатувати лебідки без паспорта. До їхнього управління не допускаються ненавчені особи, а також ті, що не пройшли інструктажу з техні­ки безпеки на робочих місцях. Довжина каната має бути такою, щоб реборда барабана при піднятті ван­тажу була вище над верхнім ярусом каната на один виток, а при опусканні вантажу на барабані було неменше півтора витка, не враховуючи витків каната під затискачем.

Для піднімання конструкцій на невелику висоту, при вивірянні та установленні їх у проектне положення використовують домкрати, частіше з ручним приводом. Кожний домкрат повинен мати паспорт, де зазнача­ють вантажність, робочу висоту піднімання вантажу, дату виготовлення. їх повинні обслуговувати підготовлені робітники. Як правило, домкрати мають гвинтові, рей­кові, гідравлічні або пневматичні підіймальні пристрої. Випробовують їх один раз на рік під навантаженням, що перевищує паспортне на 10%, протягом 10 хв. Гвин­тові та рейкові домкрати повинні мати стопорні при­строї, які виключали б можливість виходу рейки чи гвин­та з корпусу домкрата. У гідравлічних і пневматичних домкратах деталі мають бути надійно з'єднані, щоб рідина і повітря не просочувалися з робочих циліндрів. Вони повинні мати спеціальні пристрої повільного опускання штока і опломбовані манометри.

Електродомкрати забезпечуються пристроями не­гайного вимкнення. Звільняти домкрати чи перестав­ляти їх можна лише після надійного закріплення-вантажу.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 253; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты