Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Випробування риштувань і помостів. Основні принципи розрахунку риштувань.




Сучасні методи розрахунків на міцність і стійкість риштувань основані на припущенні, що відповідним вибором розра­хункових навантажень у різних з'єднаннях, а також прийняттям різних коефіцієнтів запасу забезпечується непорушність усієї конструкції. Абсолютної непоруш­ності не може бути, якщо навантаження перевищують розрахункові, характер їх розподілу часто змінюється,

Рис. 14. Випускні риштування.

впливають різні умови роботи тощо. Про те слід об­межувати імовірність обвалень і руйнувань.

Міцність риштувань залежить від умови, колиS ≤ R
де S — навантаження, що діє на конструкцію;
R — несуча здатність матеріалу, з якого виготовлено конструкцію. ;

Враховуючи специфічні складні умови роботи риш­тувань і помостів та трудність забезпечення неруйнівності, перед застосуванням їх випробовують інже­нерно-технічні працівники, які складають акт.

Підвісні риштування і помости випробовують про­тягом 1 рік статичним навантаженням, що на 20% більше від розрахункового, а підіймальні помости — протягом 15 хв. динамічним навантаженням, що на 10% перевищує розрахункове. Після цього складають акт на допуск до роботи.

Підвісні колиски і вишки перед початком роботи оглядають і випробовують статичним навантаженням, що перевищує розрахункове на 50%, а динамічне — на 10%, після чого складають акт.

Сталеві канати для підняття колисок розрахову­ють на дев'ятикратне напруження. Не можна працювати на колисках та вишках при швидкості вітру по­над 10 м/с (5 балів) і під час грози.

Риштування і помости розраховують на максималь­не навантаження, яке залежить від виду робіт, фак­тичної маси матеріалів, інвентаря, транспортних за­собів, а також від кількості людей, що працюють. Настили і поперечки, що їх підтримують, в риштуван­нях для кам'яних та штукатурних робіт перевіряють на дію зосередженого вантажу масою 130 кг (маса людини з вантажем), та розраховують на рівномірно розподільче навантаження: для кам'яної кладки,— 2500 Н/м2, для штукатурних робіт — 2000 Н/м2 і для монтажних— 1000 Н/м2. Несучі поперечки розрахо­вують аналогічно: розрахунок балок на двох опорах з консоллю як статично визначальна система, при цьому зв'язок консольного кінця поперечки з анкерним кріпленням не враховують.

Особливу уваогу при­діляють тиску вітру. Металеві риштування до стін закріплюють за допомогою анкерів — планок, дере­в'яних пробок, гвинтів та гаків, що вкручуються в ко­нічну муфту пробки. Після закінчення робіт ці гаки легко викручуються.

Захист риштувань від грози.Дія блискавки поді­ляється на первинне і повторне її проявлення. До первинних належить безпосередній контакт блискавки з риштуваннями, до повторних — електростатична індукція, електромагнітний вплив струму грозового розряду та електромагнітні хвилі, що спричинюють ви­никнення високих потенціалів, шкідливих для людей. У цьому випадку для захисту людей передбачають блискавковідводи, що складаються з блискавкоприймачів, струмовідводів і заземлювачів.

Для блискавкоприймачів застосовують металеві труби діаметром 60 мм та завдовжки не менш 3,5 м, які з'єднують з верхніми кінцями стояків. Кінець труби сплющують та заварюють. Струмовідводами є сто­яки риштувань, а також можуть бути стрижньові і тросові блискавкоприймачі. Кількість блискавкоприй­мачів встановлюють з урахуванням загальної дов­жини риштувань, висоти блискавковідводів та захис­ної зони, яка дорівнює не менше ніж 2 м над рівнем робочого настилу, а відстань між блискавкоприймачами не перевищує 20 м.

Якщо немає постійних заземлювачів, то ними мо­жуть бути металеві труби діаметром 60...70 мм, які забивають у землю та з'єднують між собою дротом

Кількість труб та смуговою сталлю завтовшки не менш як 6 мм. глибина, на яку їх заглиблюють, за­лежить від характеру і вологості грунту. Опір зазем­ленню для металевих трубчастих риштувань повинен бути не більше як 10...20 Ом. Якщо стояк металевих риштувань знаходиться в землі і цим створюється опір заземленню не більш як 15 Ом, то виконувати спеціальне заземлення не обов'язково.

 

 

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

1.Які вимоги техніки безпеки при монтажі і демонтажі засобів підмощування?

2. Які вимоги техніки безпеки при експлуатації засобів підмощування?

3. Який захист від грози у металевих лісах ?

 

ЛІТЕРАТУРА
Тема 4.1. Основні поняття та визначення пожежної безпеки.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 278; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты