Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція 9-11 Комплексні методи поводження з відходами




Комплексна переробка ТПВ відбувається на сміттєпереробних заводах (СПЗ) та сміттєсортувально-переробних комплексах (ССПК). Сучасні переробні заводи та комплекси за всієї різноманітності їх технологічних і конструктивних схем мають обладнання для чотирьох технологічних операцій, що забезпечують закінчений етап знешкодження відходів: 1) для приймання, попередньої підготовки та сортування матеріалу; 2) для біологічного аеробного процесу компостування сміття; 3) для остаточної обробки компосту; 4) для спалювання, піролізу чи брикетування утворених при попередній і остаточній переробці відходів, що не підлягають компостуванню

Альтернативою і разом з тим доповненням до комплексної переробки ТПВ є збирання та окрема переробка і утилізація ресурсно-цінних фракцій: паперу, брухту чорних і кольорових металів, склобою, полімерів тощо.

Використання ресурсно-цінних фракцій ТПВ як вторинної сировини дає можливість зменшити видобуток первинної сировини, зменшити обсяг відходів, витрати на переробку сировини, а також витрати на відшкодування збитку від забруднення. У табл. 1.3 показано економічні і екологічні переваги використання вторинної сировини на прикладі економіки США і Канади.

Утилізація окремихскладових ТПВ проводиться шляхом роздільного збору утильних компонентів ТБО або механізованими способами з загальної маси. По існуючих санітарних нормах України ручний збір утильних компонентів ТПВ заборонений.

Для механізованого виділення окремих складових ТПв використовують магнітну, пневматичну, електричну і гідро сепарацію. Як допоміжні операції застосовують дроблення і просівання відходів. В основному застосовуються сухі способи сепарації — пневматичний і магнітний. Виділення чорного металобрухту здійснюється магнітною сепарацією. При взаємодії магнітного поля з ТПВ, при їхньому рухові по транспортній стрічці, чорний метал виділяється і потім знімається з магнітів.

Для виділення з ТПВ кольорового металобрухту (~ 90% алюмінію, інше — бронза, латунь) перспективний метод електродинамічної сепарації, заснований на використанні силової взаємодії магнітного поля і вихрьових струмів. У результаті в кольорових металах виникає електрорушійна сила, що переміщає їх в заданому напрямку. Витяг із ТПВ кольорових металів досягає 80%.

Виділення макулатури здійснюється за допомогою аэросепарації, при якій ТПВ розділяються на легку і важку фракції. У легку фракцію переходить також полімерна плівка і текстиль. Для виділення в самостійний продукт полімерної плівки використовують электросепарацию, просівання. При цьому використовується різниця в щільності компонентів і їхньої швидкості витання при вільному падінні.

Для відділення текстильних компонентів використовуються пристрої типу барабанних грохотів з елементами, що захоплюють, (гаки, штирі качанового типу).

Для виділення скла використовується балістичний або флотаційний метод.

В Україні методи комплексного сортування ТПВ з метою виділення основних утильних компонентів па практиці поки не реалізовані. З ТПВ виділяють в основному чорний металобрухт і частково папір. Інші утильні фракції практично не використовуються. Всі відходи включаються в єдиний вид: „побутове сміття”, і на компоненти не розділяється. Для механічного видалення компонентів ТПВ використовується магнітний, пневматичний, електричний та гілро сепараційний метод. У якості допоміжних операцій застосовують подріблення відходів. Для видалення кольорових металів – електродинамічна сепарація (використання силового впливу магнітного поля та струму, що виникає в електропровідній речовині, як результат у кольорових металах виникає електрорушійна сила – пересуває їх у заданому напряму. Виділення макулатури за допомогою аеросепарації (ТПВ поділяють на легку та важку фракцію. До легкої – переходить плівка та текстиль. Для видалення у окремий продукт плівки використовують електросепаратичний та балістичний методи.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты