Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розробка грунту землерийно-транспортними машинами




З-тр машини пристосовані для копання та переміщення ґрунту.

До основних землерийно-транспортних машин відносяться скрепери, бульдозери, грейдери, які розробляють грунт, переміщуючи його, розвантажуючи у насип і повертаються в забій порожняком. Бульдозер пристосований для зрізання і переміщення ґрунту на віддаль до 120 м. його застосовують для планування буд майданчиків, розроблення виїмок глибиною до 2 м, спорудження невисоких насипів, зачищенні дна котлованів після екскаваторних робіт, виконання зворотної засипки траншей і пазух котлованів, попереднє розпушування мерзлих і кам’янистих ґрунтів, розчищення території; розроблення виїмок та створення насипів, резервів ґрунту тощо. Бульдозери можуть бути штовхачами наповнених ґрунтом скреперів.

Розроблення ґрунту бульдозером проводиться шарами товщиною до 30 см. Профіль зрізаного шару ґрунту може бути: горизонтальним, клиноподібним, гребінчастим. Зрізання ґрунту клиноподібною і гребінчастою стружками раціонально виконувати на горизонтальних майданчиках. Для зрізання «під ухил» і «на підйом» застосовують стружку постійної товщини. Використання бульдозерів для переміщення ґрунту на буд майд фективне за умови переміщ на віддаль 25…100м і ухилом не більше 20%.

Переміщення грунту на буд майданч можна виконувати за такими схемами руху бульдозера: човниковою (віддаль до 50м) та зигзагом (>50м).

Для раціонального режиму роботи бульдозера відвал спочатку заглиблюють на більшу глибину, а після утворення призми волочіння поступово знижують товщину стружки. За такої роботи бульдозера довжина ділянки набирання ґрунту зменшується в 1,5 раза і повністю використовується потужність двигуна. Роботу бульд необхідно організовувати так, щоб його рух проходив по одному ходу, тоді утворені з боків валики утворюють своєрідну траншею, що зменшує втрати грунту. Раціональним є набирання ґрунту під ухил.

Скрепери призначені для пошарового копання грунтів в материковому заляганні, їх транспортування і відсипання в земляні споруди з плануванням шарами рівномірної товщини. Скрепери застосовують для розробки грунтів I-IV категорії, у тому числі грунтів з кам'янистими включеннями. Для підвищення ефективності їх роботи ґрунти ІІІ і ІV категорії попередньо розпушують.

При роботі на неперезволожених суглинках, лесах, чорноземах і грунтах з домішками гравію та гальки скрепери завантажуються з "шапкою" і розвантажуються повністю; ці ж грунти, але висохлі і затверділі, а також глини, солончаки і дресву необхідно попередньо розпушити плугами або розпушувачами, щоб забезпечити нормальне завантаження скреперів.

При сухих сипучих пісках скрепери завантажуються на 60 ... 70% геометричної місткості. На липких і перезволожених грунтах робота скреперів малопродуктивна внаслідок прилипання грунту до днища і стінок ковшів. На горизонтах нижче рівня грунтових вод скрепери непрацездатні.

Застосовують причіпні (з об'ємом ковша 3 ... 10 м3) з тракторними тягачами для трансп ґрунту на відстань 100…800 м при швидкості 12 км/год. Глибина зарізання складає 100..250 мм.у насип ґрунт укладають шарами 100…350 мм, напівпричіпні (4,5 ... 5 м3) і самохідні (8 ... 25 м3) скрепери мають у 1,5…2,5 раза більшу продуктивність, ефективно застосовувати для виконання великих обсягів зем робіт з транспортуванням на відстань 1,5..2 км. Скрепери застосовують для копання широких, але неглибоких котлованів, траншей та вертикального планування буд майданчиків.

На тривалість наповнення ковша грунтом впливає його спосіб зрізання. Горизонтальною стружкою постійної товщини (10-20 см) зрізають тверді зв’язні ґрунти. Клиноподібну стружку застосовують у разі зрізання мяких зв’язних грунтів. На початку ківш врізується у ґрунт на макс глибину (30..35 см), а зі збільшенням навантаження ківш поступово піднімається. Більш продуктивний, оскільки скорочується шлях різання. Гребінчастий профіль стружки застосовують для розроблення піщаних і зв’язних ґрунтів. Розробляючи глинисті грунти, доцільно рух скрепера направляти під ухил 5…10%, а в піщаних – на підйом 5% для кращого наповнення ковша. Товщина шару зрізання становить для піщаних грунтів 20…35 см, для глинистих – 20…25 см.

Схема руху за еліпсом застосовують якщо ширина смуги ґрунту, що зрізається, перевищує довжину шляху наповнення ковша. Це викликає потребу у повторних проходженнях скреп по одному шляху. За спіраллю ефективна для влаштування широких і невисоких насипів з пологими з’їздами й двосторонніми резервами, широких і неглибоких виїмок, а також у разі вертикального планування майданчика. Зигзагом застосовують під час спорудження насипу і двосторонніх резервів великої протяжності, а також для колони скреперів які рухаються один за одним.

Поперечно-човникову схему використовують для набирання ґрунту перпендикулярно до осі виїмки і укладання його в двосторонні відвали. За такої схеми руху скорочується кількість поворотів і довжина шляху, що ефективно у разі улаштування широких виїмок малої глибини та для планувальних робіт. Поздовжньо-човникову схему застосовують для спорудження дорожніх насипів і вертикального планування будівельних майданчиків великої площі.

Швидкість руху ск для набирання ґрунту в ківш 2,5…3,5 км/год, розвантаження – 4..8 км/год. 6-8 причипн, 30-40 самохідн. довжина шляху набирання – 20…50 м.

Рис. 3.15. схема спорудження насипу з резерву грейдером –елеватором: 1 – рама; 2 – гідроциліндр; 3 – транспортер; 4 – пневмоколеса; 5 - фреза


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 344; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты