Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Укладання та ущільнення грунтів




Укладання в насип і ущільнення грунту виконуються при планувальних роботах, зведенні різних насипів, зворотній засипці траншей, пазух фундаментів та ін Ущільнення проводиться з метою збільшення несучої здатності грунту, зменшення його стисливості і зниження водопроникності. Ущільнення може бути поверхневим і глибинним. В обох випадках воно здійснюється механізмами.

Існує ущільнення грунтів укаткой, трамбуванням і вібруванням. Найбільш бажаний комбінований метод ущільнення, що полягає в одночасній передачі на грунт різних впливів (наприклад, вібрація і укочування), або об'єднання ущільнення з іншим робочим процесом (наприклад, укочування і рух транспортних засобів та ін.)

Для забезпечення рівномірного ущільнення відсипаний ґрунт розрівнюють бульдозерами або іншими машинами. Найбільше ущільнення грунту з найменшою витратою праці досягається при певній оптимальній для даного грунту вологості, тому сухі грунти повинні зволожуватися, а перезволожені - просушуватися.

Грунт ущільнюють ділянками (захватками), розміри яких повинні забезпечувати достатній фронт робіт. Збільшення фронту робіт може призвести до висихання підготовленого до ущільнення грунту в жарку погоду або, навпаки, до перезволоження в дощову.

Найбільш важким є ущільнення грунту при зворотній засипці пазух фундаментів або траншей, так як такі роботи ведуться в обмежених умовах. Щоб уникнути пошкодження фундаментів або трубопроводів прилеглий до них грунт на ширину 0,8 м ущільнюється за допомогою віброплит, пневматичних та електричних трамбовок шарами товщиною 0,15 ... 0,25 м (рис.21, а - в). Більш продуктивні способи, наприклад саморухомі віброплити і інші (рис.28, г - е), застосовуються при ущільненні засипки під поли.

Насипи, що мають велику площу, рекомендується ущільнювати причіпними або самохідними гладкими або кулачковими котками, а також трамбуючими машинами по замкнутому колу.

Проходки грунтоуплотняющіх машин робиться з невеликим перекриттям щоб уникнути пропусків неущільненого грунту. Число проходок з одного місця і товщина шару задаються в залежності від виду грунту і типу грунтоуплотняющей машини або встановлюються дослідним шляхом (зазвичай 6 ... 8 проходок).

Насипу, до яких не пред'являються високі вимоги по щільності грунту, можна ущільнювати транспортними засобами у процесі відсипання грунту. Схема роботи складається так, щоб навантажений транспорт переміщався по відсипаного шару грунту.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 239; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты