Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Бут може бути рваний і постелистий, булижний камінь.




Тесова кладка Бутова кладка

Кладку з природних каменів правильної форми наз. тесовою кладкою, а з каменів неправильної форми – бутовою кладкою.

Види кладки:

За конструктивно-технологічними ознаками:

суцільна, полегшена (багатошарова, деяку частину шарів виконано з теплоізоляційного матеріалу, - повітряного прошарку, матів, мінеральних засипок, легкого бетону);

кладка з облицюванням (складається з конструктивного й облицювального шарів);

армована (з поперечним, поздовжнім армуванням);

комплексна (кам'яна з включенням монолітного залізобетону) комбінована.

за різновидами каменів:

Цегляна з рядової цегли застосовується для спорудження несівних і огороджувальних конструкцій стін, стовпів, перемичок, арок, склепінь, перегородок, фундаментів

з лицьової цегли– для кладки з одночасним облицюванням стін та інших елементів будівель;

з вогнетривкої цегли – для конструкцій, які працюють в умовах високих температур;

з кислотривкої – для футерування димових труб; з цегли отриманої за технологією камянного лиття для корозійного і зносостійкого облицювання, футерування.

Дрібно блоковаз штучних і природних каменів і блоків правильної форми, маса яких (до 40 м) дає змогу укладати їх вручну в процесі зведення стін.

Великоблокова з крупних блоків, які укладають за допомогою монтажних засобів.

Бутова з каменів неправильної форми застосовують для зведення фундаментів, стін підвалів, підпірних конструкцій малих архітектурних форм.

Бутобетонна кладка це різновид бутової кладки, в якій шари бутової кладки укладаються в шари бетонної суміші. Застосовують для зведення фундаментів, стін підвалів, та інш заглиблених конструкцій споруд.

З природних каменів правильної форми тесова

Змішана (бутова з цегли) цегла з облицювальною плиткою.

 

 

 

 

Правила розрізки кам'яної кладки:

— 1. Ряди каменів мають бути обмежені площинами перпендикулярними до діючих зусиль допускається нахил зусиль 15о. Положення каменю стійке, якщо зсувна сила не перевищує силу тертя покою.

— 2. Кладка має поділятися на окремі камені системою вертикальних швів одні з яких перпендикулярні до верстових рядів, а інші паралельні їм. Невиконання цього правила може призвести до розклинювання рядів або сколювання частин каменів.

— 3. Додержання перев'язки вертикальних швів, що викликає збіг у суміжних рядах кладки поперечних і поздовжніх швів.

— Перев’язуванням наз. незбіжність швів у суміжних рядах.

— Перев'язування вертикальних швів виконують за визначеною системою перев'язування швів – це певний порядок розміщення каменів у шарах кладки та чергування цих шарів. Залежно від того, через скільки рядів виконується перев'язка швів розрізняють однорядні і багаторядні системи.

Однорядну (ланцюгову) застосовують при кладці з усіх видів цегли і дрібних каменів виконують чергуванням поперечикових і ложкових рядів з перев'язуванням у кожному ряді всіх вертикальних швів поперечикових на ¼ каменя, ложкових на ½ каменя.

Багаторядна – це чергування кількох ложкових рядів з 1 поперечиковим при цьому поздовжні вертикальні шви залишаються наскрізними на всю висоту ложкових рядів, а поперечні вертикальні шви перев'язують у кожному ряду.

3. Розчини для кам’яної кладки

— Кам'яну кладку ведуть на розчині, яким вирівнюють постіль каменів і заповнюють вертикальні шви, зв’язуючи окремі камені між собою. затверділий у швах розчин передає зусилля від одного каменю до іншого. При цьому зменшуються звукопровідність, продувність і вологопровідність кладки, підвищується її несівна здатність і довговічність.

— Найважливішою технологічною властивістю розчину є його легкоукладаємість – це властивість розчину легко розстилятися тонким шаром на пористу основу і не розшаровуватися при зберіганні та перевезенні. Легкоукладаємість залежить від ступеня рухливості і водо утримування. Розчин повинен бути рухливим і з достатньою водо утримуючою здатністю від цього залежить його якість. Рухливість залежить від водовяжучого відношення і призначення для кожного виду кладки окремо, залежно від умов виробництва і від ступеня водопоглинання каменів, тобто від відсмоктувальної здатності поверхні на яку розстеляється розчин.

Рухливість визначається величиною занурення в розчин стандартного конуса. Більш рухливий розчин забезпечує вищу продуктивність праці муляра.

Водоутримуюча здатність - властивість розчинної суміші утримувати воду при розстиланні на пористу основу, що потрібно для збереження рухливості розчину та запобіганню розшарування під час транспортування.

— Для кам’яної кладки застосовують розчини таких марок:

за міцністю на стискання: 4, 10, 25, 75, 100, 150, 200, …

за морозостійкістю: 10, 15, 25, 35, 50, для вологих умов експлуатації 100, 150, 200, 300.

за щільністю розчини поділяють на важкі (холодні) щільність у сухому стані 1500 кг/м3, легкі (теплі) – щільні < 1500 кг/м3.

Легкі розчини застосовують для кладки з теплоізоляційних і ефективних кам’яних стінових матеріалів, що поліпшують теплотехнічні показники кладки. Важкі готують на природних, або штучних просіяних, подрібнених важких пісках щільних гірських порід, кварцових, річкових.

— Затрати в’яжучого залежать від марки розчину і не повинен перевищувати 500 кг на 1м3 сухої суміші розчину.

— Склад і кількість розчину у значній мірі визначають міцністю, довговічністю, теплотехнічними показниками кладки. Розчин повинен бути однорідним по складу, а після твердіння повинен мати задану міцність і морозостійкість. Міцність розчину характеризується його маркою, яка означає часовий опір в кгс/см2 при стиску через 28 сек твердіння.

4. Інструменти і пристрої для кам’яної кладки.

У основний комплект ручних інструментів і пристроїв муляра входять: комбінована кельма,

лопата, молоток-кирка,

скарпель розшивка,

кувалда, трамбовки.

До механізованих входять:

дрелі, електромолотки, перфоратори, пилки, компресори, водомети, гідропіскоструйні апарати.

 

До комплекту контрольно-вимірювальних засобів: рулетка, сталевий метр, нівеліри, рівень лазерний, рівень водяний, кутник, шнур-причалка, порядовка

 

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 243; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты