Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості правової охорони баз даних




База даних (компіляція даних) – сукупність творів, даних або будь-якої іншої незалежної інформації у довільній формі, в тому числі – електронній, підбір і розташування складових частин якої та її упорядкування є результатом творчої праці, і складові частини якої є доступними індивідуально і можуть бути знайдені за допомогою спеціальної пошукової системи на основі електронних засобів (комп’ютера) чи інших засобів.

Компанії, що займаються розробленням нових технологій, зацікавлені в їх патентній охороні, оцінці та використанні нематеріальних активів, що накопичуються в такий спосіб. Обов’язковим інструментом створення необхідних для цього “патентних досьє” є відповідні бази даних.

Формування “досьє” варто починати з визначення змісту “ідеальної бази даних” і вимог потенційних користувачів. Така база даних дозволить:

- ідентифікувати дорогі й усе ще не використовувані патенти, а також активи, що не приносять прибутків, але які можна продати чи списати;

- вчасно вносити зміни в основні напрями діяльності компанії;

- групувати патенти, що стосуються подібних технологій, виділяти серед них як найважливіші, так і менш значущі аналоги;

- виявляти реальних і потенційних конкурентів стосовно кожного патенту.

У базі даних має надходити нова інформація з багатьох джерел, однак потрібно враховувати, в якому ступені буде відкрито доступ до цих відомостей для різних категорій користувачів.

Користувачами подібної бази даних можуть стати фахівці зі стратегічного планування та ліцензійної діяльності, штатні патентознавці, керівники виробництва й інноваційних проектів, інженери. Працюючи з базою даних, вони будуть залежно від професійних обов’язків виявляти сильні (з погляду конкуренції) патенти, а також патенти, що зацікавлять потенційних партнерів у спільній діяльності, або придатні для розроблення нових напрямів, ліцензування тощо.

З метою забезпечення максимальної ефективності бази даних за мінімальних витрат рекомендується проаналізувати технологічну схему керування інтелектуальною власністю

Основним джерелом відомостей для управління інтелектуальною власністю варто вважати дані про підприємницьку стратегію очікуваної реалізації запатентованих інновацій у продукції своєї компанії та конкурентів або про можливе перетворення їх в об’єкти ліцензування. Для цього в базі даних треба регулярно вводити обновлювані перехресні посилання “патент – продукт” та інші засоби ідентифікації ймовірних сфер комерційного застосування накопичуваних інтелектуальних активів. Маркетингові дослідження й оцінка конкурентних технологій є обов’язковою частиною вироблення стратегічних рішень, тому сформована база даних має містити інформацію, що дозволяє виділяти інновації, які варто патентувати, й придатні для ліцензування патенти.

Реєстрація прав та ліцензійних договорів на об’єкти авторського права здійснюється згідно “Порядку державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір”, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1756.

Заявка на реєстрацію договору, який стосується права автора на базу даних, обов’язково повинна містити:

- заяву, викладену українською мовою, що укладається за формою, затвердженою Державним департаментом інтелектуальної власності;

- примірник бази даних у матеріальній формі;

- примірник авторського договору, що засвідчує передачу (відчуження) майнового права або передачу права на використання бази даних. Якщо передачу (відчуження) майнових прав або права на використання бази даних здійснює особа, яка має виключне майнове право на твір, але не є автором, до заявки додається документ, що підтверджує її виключне майнове право на цю базу даних;

- документ про сплату збору за підготовку до реєстрації договору, який стосується права автора на базу даних, або копію документа, що підтверджує право на звільнення від сплати збору;

- довіреність, оформлену в установленому порядку, якщо заявка від імені суб’єкта авторського права подається довіреною особою, або копію довіреності, засвідчену відповідно до законодавства.

До заяви на реєстрацію авторського права на базу даних, крім документів, зазначених вище, додається настанова щодо використання бази даних і опис структури бази даних.

Заява підписується автором або особою, яка має авторське право. Заява від імені юридичної особи підписується особою, яка має на це повноваження. Підпис складається з повного найменування посади особи, яка підписує заяву, особистого підпису, ініціалів, прізвища, дати і скріплюється печаткою.

У разі, коли базу даних створено у співавторстві, у заяві зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожного автора. Відносини співавторів визначаються в укладеній між ними угоді. Право на підписання документів, що подаються до Державного департаменту інтелектуальної власності, може бути надано одному із співавторів за наявності відповідної довіреності від інших співавторів.

Документи, що додаються до заяви, оформляються таким чином, щоб їх можна було безпосередньо копіювати і зберігати протягом строку дії авторського права.

Примірник твору подається у такій матеріальній формі для бази даних – у формі, визначеній для подання відповідного об’єкта авторського права, що є складовою частиною бази даних.

Документи подаються комплектно в одному пакеті. У разі відсутності примірника твору у матеріальній формі, заявка до розгляду не приймається. Заявка приймається до розгляду після одержання Державним департаментом інтелектуальної власності усіх документів, визначених в Порядку.

Розгляд заявки і прийняття рішення про реєстрацію договору, який стосується права автора на твір, здійснюється протягом місяця від дати надходження до Державного департаменту інтелектуальної власності правильно оформлених документів заявки.

Під час розгляду заявки Державний департамент інтелектуальної власності не проводить експертизу бази даних і не встановлює факт виникнення авторства.

У разі відсутності одного із зазначених документів або неправильного оформлення документів заявки Державний департамент інтелектуальної власності повідомляє про це заявника. Заявник протягом двох місяців від дати одержання повідомлення повинен надіслати відсутні і/або правильно оформлені документи заявки. Якщо у встановлений строк документи до Державного департаменту інтелектуальної власності не надійшли, заявка повертається заявнику із зазначенням мотивованих підстав її повернення.

За незаконне використання бази даних, привласнення авторства на такий об’єкт або інше умисне порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, він охороняється законом, передбачено накладення штрафу від десяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 110; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты