Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Передмова. Викладання теми «Бази даних» досить часто викликає певні труднощі у багатьох вчителів інформатики, особливо починаючих




 

Дорогий читач!

 

Викладання теми «Бази даних» досить часто викликає певні труднощі у багатьох вчителів інформатики, особливо починаючих. Я сама пройшла через це. Свої перші враження від роботи по цій темі я можу охарактеризувати такими словами: «в принципі все зрозуміло, але не знаю, як краще побудувати урок».

Я пробувала давати невеликі завдання з 2-3 таблиць і простих запитів до них, але такий підхід не дозволяє продемонструвати всю потужність поняття БАЗА ДАНИХ.

Якщо намагатися на уроках створювати дійсно велику БД з безліччю таблиць, із складними запитами, формами і звітами, то катастрофічно не вистачає часу на уроках, аби все це встигнути зробити, та і діти часом втрачають інтерес до цієї теми, якщо їм доводиться вводити велику кількість даних у велику кількість таблиць. До того ж такі роботи буває важко перевірити, знайти в них помилки і об'єктивно виставити оцінки учням за виконану роботу.

Після декількох років проб і помилок я розробила структуру БД «Школа», яку і пропоную Вашій увазі.

Уроки по цій методиці я провожу вже 7 років (!). Відмінна особливість саме даної методики створення БД полягає в тому, що діти прекрасно знають наочну область, для якої будується БД. Кількість об'єктів, що створюються в цій БД, вільно вписується в 10 уроків (плюс 2 уроки по введенню в БД). Серед моїх учнів – 80% встигають виконати всі завдання повністю.

Уроки стали гармонійно слідувати один за іншим, завдання для практичних робіт теж послідовно доповнюють один одного.

Для того, щоб уроки по цій темі пройшли легко і успішно, спочатку дуже уважно розберіться із структурою таблиць. Всі об'єкти, відображені у таблицях, що називається «інтуїтивно зрозумілі» учням, і тому не вимагають якихось особливих пояснень їх призначення, властивостей і зв'язків між ними. І Вам можна детальніше зосередити увагу дітей на самій програмі Ms Access, її можливостях і прийомах роботи в ній.

При створенні таблиць зверніть увагу на типи полів в таблицях, на назви цих полів, на чітке дотримання всіх зв'язків між таблицями – це позбавить вас надалі від пошуку неочевидних помилок при побудові запитів і звітів.

Поясніть дітям відразу, що уроки по БД відрізнятимуться від уроків по інших темах тим, що впродовж цих 10 годин вони створюватимуть один проект – базу даних «Школа» і що цей проект можна створити, лише якщо на кожному уроці вони виконують всі завдання. Тобто, без таблиць не можна створити ні форми, ні запити, ні звіти; без запитів не виходять деякі звіти.

Якщо Ваші учні акуратно виконуватимуть всі завдання і вестимуть конспект по цій темі, то вони не лише отримають в школі гарну оцінку, але і зможуть потім у ВНЗ успішно здати залік або іспит по Ms Access (теж вже перевірено на досвіді випускників нашої гімназії).

Запрошую і Вас застосувати на своїх уроках цю просту, але ретельно продуману і перевірену семирічним досвідом методику.

1. Проектування БД «Школа».


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты