Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи пошуків нафтогазоперспективних структур




Для виявлення перспективних напрямків геолого-пошукових робіт обов’язково повинні використовуватись статистичні закономірності просторового розміщення зон високої концентрації родовищ і покладів нафти та газу, відкритих в геологічно подібних нафтогазоносних провінціях і областях.

Для розробки надійних критеріїв кількісної оцінки перспектив нафтогазоносності необхідно розширити фундаментальні дослідження з складання спеціальних карт тектонічного районування, які розкривають геологічну еволюцію морських басейнів, літолого-фаціальні умови формування природних резервуарів і зміни їх гідродинамічного режиму, закономірності акумуляції нафти і газу в пастках різних типів, створювати щодо акваторій нові методи роздільного прогнозування скупчень вуглеводнів за їх фазовим складом, враховуючи, що продуктивні горизонти в сучасному структурному плані часто залягають на більш низьких гіпсометричних відмітках, ніж на суші.

Практика багатолітніх досліджень показала, що пошуково-розвідувальні роботи в умовах морських акваторій мають свої особливості, які дещо відрізняються від таких на суші. Сьогодні при пошуках нафтогазоперспективних структур використовується широкий комплекс різних методів досліджень, які включають геоморфологічні, геофізичні, геохімічні, аерокосмічні, бурові роботи та інші.

Геоморфологічний метод пошуків структур. У ряді районів антиклінальним структурам відповідають позитивні форми рельєфу. Застосовуючи цю закономірність до морських площ, можна по картам глибин моря (батиметрії) судити про наявність антиклінальних складок. Тому перед геолого-пошуковими роботами необхідно проводити дослідження з вивчення підводного рельєфу і донних осадків.

Для вивчення глибоководного рельєфу використовують ехолоти-самописці. На основі ехограм судять про товщину сучасних осадків, складають батиметричну схему, яка є основою для тектонічної схеми району.

Геоакаустичне профілювання. Одним із методів геолого-геодезичних досліджень континентального шельфу є геоакустичне профілювання. Інтерпретація даних геоакустичних стрічок дозволяє виділяти окремі площадки та опорні відображення, які мають значну протяжність. Зіставлення геоакустичних профілів з даними буріння свердловин показало їх збіжність (рис. 14.4).

Рис. 14.4 – Геологічний розріз Куркачидазької складки (Каспійське море) за даними буріння (а) і геоакустичного профілювання (б)

(за Л.І. Лєбєдєвим)

Профілі: а – геологічний, б – геоакустичний;

1 – стратиграфічні межі; 2 – основні відбивні горизонти;


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 113; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты