Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Апаратура ліній зв’язку




Апаратура передачі даних (Data Circuit terminating Equipment, DCE) безпосередньо зв’язує комп’ютери або ЛКМ користувача з ЛЗ. Традиційно апаратуру передачі даних включають до складу ЛЗ. Прикладами DCE є модеми, термінальні адаптери мереж ISDN, оптичні модеми, пристрої підключення до цифрових каналів. Зазвичай DCE працює на фізичному рівні, відповідаючи за передачу та прийом сигналу потрібної форми і потужності з фізичного середовища [1, 7].

Апаратура користувача ЛЗ, яка генерує дані для передачі по ЛЗ і, що підключається безпосередньо до апаратури передачі даних, узагальнено називаеться кінцеве устаткування даних (Data Terminal Equipment, DTE). Прикладом DTE можуть бути комп’ютери, комутатори та маршрутизатори. Цю апаратуру не включають до складу ЛЗ [1, 7].

Поділ обладнання на класи DCE і DTE в ЛКМ є досить умовним: наприклад, адаптер ЛКМ можна вважати як складовою комп’ютера, тобто DTE, так і складовою частиною ЛЗ, тобто DCE.

Проміжна апаратура зазвичай використовується на ЛЗ великої довжини. Проміжна апаратура вирішує дві основні задачі:

- поліпшення якості сигналу;

- утворення постійного складеного каналу зв’язку між двома абонентами мережі.

В ЛКМ проміжна апаратура може не використовуватись, якщо довжина фізичного середовища або кабелів радіоефіру дозволяє одному мережевому адаптеру приймати сигнали безпосередньо від іншого мережевого адаптера, без проміжного посилення. В протилежному випадку застосовуються пристрої типу повторювачів і концентраторів.

В ГКМ необхідно забезпечити якісну передачу сигналів на відстані у сотні і тисячі кілометрів. Тому підсилювачі сигналів тут необхідні. Крім того, в ГКМ необхідна також і проміжна апаратура іншого роду - мультиплексори, демультиплексори та комутатори. Ця апаратура вирішує другу зазначену задачу, тобто створює між двома абонентами мережі складений канал з відрізків фізичного середовища, що не комутуються - кабелів з підсилювачами.

Наявність проміжної комутаційної апаратури раціонально використовувати ЛЗ, не прокладаючи останні для кожної пари вузлів мережі, що з'єднуються. Замість цього між мультиплексорами і комутаторами використовується високошвидкісне фізичне середовище, наприклад волоконно-оптичний кабель, по якому передаються одночасно дані від великого числа порівняно низькошвидкісних абонентських ліній. А коли потрібно утворити постійне з’єднання між будь-якими двома кінцевими вузлами мережі, що знаходяться, наприклад, у різних містах - то мультиплексори, комутатори і демультиплексори налаштовуються відповідним чином оператором каналу. Високошвидкісний канал зазвичай називають ущільненим каналом.

Проміжна апаратура ЛЗ прозора (непомітна) для користувача. В залежності від її типу всі ЛЗ поділяються на аналогові і цифрові. В аналогових лініях проміжна апаратура призначена для посилення аналогових сигналів (аналогові сигнали мають нескінченну кількість станів). Для створення високошвидкісних каналів, що мультиплексують певну кількість низькошвидкісних аналогових абонентських каналів, при аналоговому підході зазвичай використовують техніку частотного мультиплексування (Frequency Division Multiplexing, FDM) [1].

В цифрових ЛЗ сигнали, що передаються мають кінцеве число станів. За допомогою таких сигналів передаються як комп’ютерні дані, так і оцифровані мова та зображення. В цифрових каналах зв’язку використовується проміжна апаратура, що поліпшує форму імпульсів і забезпечує їх ресинхронізацію (тобто відновлює період синхропослідовності). Проміжна апаратура утворення високошвидкісних цифрових каналів (мультиплексори, демультиплексори, комутатори) працює за принципом часового мультиплексування каналів (Time Division Multiplexing, TDM), коли кожному низькошвидкісному каналу виділяється визначена частка часу (тайм-слот, квант) високошвидкісного каналу.

Апаратура передачі дискретних комп'ютерних даних по аналогових і цифрових лініях зв'язку істотно відрізняється, тому що в першому випадку ЛЗ призначена для передачі сигналів довільної форми і не висуває ніяких вимог до способу представлення одиниць і нулів апаратурою передачі даних, а в другому - всі параметри переданих лінією імпульсів стандартизовані.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты