Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Передача даних канального рівня




Канальний рівень забезпечує передачу пакетів даних, що надходять від протоколів верхніх рівнів, вузлу призначення, адреса якого також вказує протокол верхнього рівня. Протоколи канального рівня інкапсулюють передані їм пакети у кадри власного формату, поміщаючи зазначену адресу призначення в одне з полів такого кадру та супроводжуючи кадр контрольною сумою.

Протокол канального рівня має локальний смисл, він призначений для доставки кадрів даних, як правило, у межах мереж із простою топологією зв’язків і однотипною чи близькою технологією, наприклад в односегментних мережах Ethernet або у багатосегментних мережах Ethernet і Token Ring ієрархічної топології, розділених лише мостами і комутаторами. В усіх цих конфігураціях адреса призначення має локальний смисл для даної мережі і не змінюється при проходженні кадру від джерела до адресата.

Можливість передавати дані між локальними мережами різних технологій пов’язана з тим, що в цих технологіях використовуються адреси однакового формату, до того ж виробники мережевих адаптерів забезпечують унікальність адрес незалежно від технології. Іншою областю дії протоколів канального рівня є зв’язки типу „точка-точка” глобальних мереж, коли протокол канального рівня, що відповідає за доставку кадру безпосередньому сусіду.

Адреса в цьому випадку не має принципового значення, а на перший план виходить здатність протоколу відновлювати спотворені та загублені кадри, оскільки погана якість територіальних каналів, особливо телефонних, часто вимагає виконання подібних дій. Якщо ж перераховані вище умови не дотримуються, наприклад зв’язки між сегментами Ethernet мають структуру у вигляд петлі, або поєднувані мережі використовують різні способи адресації, як це має місце в мережах Ethernet та Х.25 - то протокол канального рівня не може справитися з задачею передачі кадру між вузлами і потребує допомоги протоколу мережевого рівня. Найбільш істотними характеристиками методу передачі, а отже і протоколу, що працює на канальному рівні, є такі:

- асинхронний/синхронний;

- символьно-орієнтований/біт-орієнтований;

- з попереднім встановленням з’єднання/дейтаграмний;

- з виявленням перекручених даних/без виявлення;

- з виявленням загублених даних/без виявлення;

- з відновленням перекручених і загублених даних/без відновлення;

- з підтримкою динамічної компресії даних/без підтримки.

Багато з цих властивостей характерні не тільки для протоколів канального рівня, а й для протоколів більш високих рівнів.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты