Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні функції та класифікація маршрутизаторів




Логічні функції маршрутизатора так само важливі, як і забезпечення фізичного взаємозв'язку множини мереж. Наприклад, для об'єднаної мережі потрібний, аби між відправником і одержувачем був хочаб один фізичний канал передачі даних. Проте існування і використання фізичного каналу – це дві різні речі. Природно, що для нормальної роботи відправник і одержувач повинні "розмовляти" однією мовою (використовувати єдиний протокол маршрутизації). Крім того, така мова (протокол маршрутизації) дає можливість шляхом спілкування з проміжними маршрутизаторами знаходити найкоротший маршрут для передачі даних.

Таким чином, маршрутизатор повинен забезпечувати наступні функції [1, 5, 12, 16]:

· фізична взаємодія;

· логічна взаємодія;

· безпека;

· визначення маршруту передавання даних.

Маршрутизатор має як мінімум два (зазвичай набагато більше) фізичні порти введення-виводу. Порти введення-виводу або, як їх часто називають, інтерфейси використовуються для фізичного приєднання середовища в якому відбувається передача до маршрутизатора. Кожен порт приєднаний до плати розширення, яка у свою чергу підключається до системної плати маршрутизатора. Таким чином, системна плата маршрутизатора забезпечує взаємодію декількох мереж.

Системний адміністратор повинен налаштовувати кожен інтерфейс маршрутизатора за допомогою відповідного інтерфейсу (консолі). Конфігурація включає визначення номерів портів в маршрутизаторі вказівка технології передачі даних і доступної смуги пропускання для мереж, підключений до інтерфейсу, вказівка типів протоколів, які використовуватимуться з цим інтерфейсом. Параметри конкретного порту повинні залежати від типа мережевого інтерфейсу.

Слід зазначити, що в платформах верхнього рівня інтерфейси (VIP2 або лінійна плата) здатні передавати пакети без переривання роботи основного процесора.

За сферами застосування маршрутизатори діляться на декілька класів.

Магістральні маршрутизатори (backbone routers) призначені для побудови центральної мережі корпорації. Центральна мережа може складатися з великої кількості локальних мереж, розкиданих по різних будівлях івикористовуючих найрізноманітніші мережеві технології, типів комп'ютерів і операційних систем. Магістральні маршрутизатори це найбільш потужні пристрої, що здатні обробляти декілька сотень тисяч або навіть декілька мільйонів пакетів в секунду, мають велику кількість інтерфейсів локальних і глобальних мереж. Підтримуються не лише середньо швидкісні інтерфейси глобальних мереж, такі як Т1/Е1, але і високошвидкісні, наприклад, АТМ або SDH з швидкостями 155 Мбіт/с або 622 Мбіт/с і більше. Найчастіше магістральний маршрутизатор конструктивно виконаний за модульною схемою на основі шасі з великою кількістю слотів - до 12 - 14. Велика увага приділяється в магістральних моделях надійності і відмовостійкої маршрутизатора, яка досягається за рахунок системи терморегуляції, надлишкових джерел живлення, замінюваних „на ходу” (hot swap) модулів, а також симетричногомультипроцесорування.

Маршрутизатори регіональних відділень сполучають регіональні відділення між собою і з центральною мережею. Мережа регіонального відділення, так само як і центральна мережа, може складатися з декількох локальних мереж. Такий маршрутизатор зазвичай є деякою спрощеною версією магістрального маршрутизатора. Якщо він виконаний на основі шасі, то кількість слотів його шасі менша: 4 ( 5. Можливий також конструктив з фіксованою кількістю портів. Підтримувані інтерфейси локальних і глобальних мереж менш швидкісні.

Маршрутизатори віддалених офісів сполучають, як правило, єдину локальну мережу видаленого офісу з центральною мережею або мережею регіонального відділення по глобальному зв’язку. У максимальному варіанті такі маршрутизатори можуть підтримувати і два інтерфейси локальних мереж. Маршрутизатор видаленого офісу може підтримувати роботу по комутованій телефонній лінії як резервний зв'язок для виділеного каналу. Існує дуже велика кількість типів маршрутизаторів видалених офісів. Це пояснюється як масовістю потенційних споживачів, так і спеціалізацією такого типа пристроїв, що виявляється в підтримці одного конкретного типа глобального зв’язку.

Маршрутизатори локальних мереж (комутатори 3-го рівня) призначені для розділення великих локальних мереж на підмережі. Основна вимога, що пред’являється до них - висока швидкість маршрутизації, оскільки в такій конфігурації відсутні низькошвидкісні порти. Всі порти мають швидкість принаймні 10 Мбіт/с, а багато хто працює на швидкості 100 Мбіт/с та більше.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты