Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Економічні та бухгалтерські витрати та їх структура




 

Витрати підприємства відрізняються за належністю факторів виробництва. Справа в тому, що часто не всі ресурси реально оплачуються. Частину з них підприємство може використовувати ніби “безкоштовно”. Наприклад, якщо власник швейної майстерні має у розпорядженні власні приміщення та грошовий капітал, до того ж сам організує свій бізнес, то використання цих ресурсів не потребує від нього прямих грошових витрат. У зв’язку з цим економісти розрізняють витрати явні та неявні.

· Явні (зовнішні) витрати – це грошові виплати постачальникам ресурсів, які не є власниками даного підприємства (фірми). До них відноситься: зарплата найманим працівникам, оплата поставок сировини та матеріалів, а також транспортних, фінансових, юридичних та інших послуг. Саме ці витрати враховуються бухгалтерією, тому їх часто називають бухгалтерськими витратами.

¨ Неявні(внутрішні) витрати– це витрати, пов’язані з використанням фірмою власних (внутрішніх) ресурсів. На відміну від явних, ці витрати не оплачуються і не відображаються в бухгалтерській звітності. Вони носять прихований характер, виступаючи як вмінені (імпліцитні) витрати власних ресурсів фірми, що застосовуються у виробництві. Величина цих витрат визначається тим доходом, який могли б принести дані ресурси за умови їх найвигіднішого альтернативного використання. Так, згаданий вище власник швейної майстерні, використовуючи власні гроші, приміщення і підприємницькі здібності, втрачає ті відсотки, ренту і винагороду за управлінські послуги, які він міг би отримати за умови їх кращого альтернативного використання (скажімо надавши гроші в позику, приміщення – в оренду та запропонувавши свої послуги в галузі менеджменту іншій фірмі). Втрачена тут вигода (відсотки, рента, зарплата менеджера) і складає неявні витрати пошиву одягу.

Суму явних та неявних витрат виробництва економісти називають економічними витратами. Врахування неявних (внутрішніх) та визначення економічних витрат має важливе практичне значення. Воно дозволяє точніше оцінювати й порівнювати ефективність різних економічних рішень. Так, з їх допомогою власник майстерні може визначити для себе, що вигідніше: мати власний швейний бізнес чи працювати за наймом, здаючи своє приміщення в оренду, а гроші до банку.

Щоб бути зацікавленим у веденні власного бізнесу, підприємець повинен отримувати від нього певний мінімальний дохід. В іншому разі підприємницька діяльність не матиме сенсу і йому буде краще переключитись на інші види діяльності. Цей необхідний мінімальний дохід економісти називають нормальним прибутком. Нормальний прибуток повинен відшкодувати підприємцю ті втрачені доходи, які б він отримав від альтернативного використання своїх власних підприємницьких та управлінських здібностей. Отже, нормальним прибутком нашого власника майстерні можна вважати такий, який би компенсував йому втрачену менеджерську винагороду.

Оскільки, нормальний прибуток лише відшкодовує частину неоплачених внутрішніх витрат фірми, економісти не вважають його власне прибутком. Вони розглядають нормальний прибуток як елемент витрат виробництва. І тільки дохід, отриманий понад нормального прибутку називається економічнимабо чистим прибутком. Але у бухгалтерів інакший підхід у визначенні прибутку. Вони вважають прибутком весь надлишок загальної виручки над зовнішніми витратами. Це – так званий бухгалтерський прибуток.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 153; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты