Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття інформаційних технологій в економіці




Будь-яка інформаційна система характеризується наявністю технології перетворення вихідних даних у результативну інформацію. Такі технології прийнято називати інформаційними. Вони не можуть існувати окремо від технічного і програмного середовища.

Термін "інформаційні технології" виник у XX ст. в процесі становлення інформатики та відображає велику кількість різноманітних технологій у різних комп'ютерних середовищах і предметних галузях.

Особливістю інформаційних технологій є те, що в них як предметом,; так і продуктом праці є інформація, а знаряддями праці виступають засоби обчислювальної техніки і зв'язку.

Під Інформаційною технологією (ІТ) розуміють систему методів і способів пошуку, збору, накопичення, зберігання і обробки інформації на основі застосування обчислювальної техніки.

Характерними рисами інформаційних технологій е здатність за запитом генерувати інформаційний продукт, засоби доставки цього інформаційного продукту в зручний час і в зручній для користувача формі.

Інформаційні технології орієнтовані на обробку інформації певних видів: даних (системи програмування й алгоритмічні мови, системи управління базами даних (СУБД), електронні таблиці); текстової інформації (текстові процесори і гіпертекстові системи); статичної графіки (графічні редактори); знань (експертні системи); динамічної графіки, анімації, відеозображення, звуки (інструментарій створення мультимедійних додатків, що включає засоби анімації та управління відеозображенням і звуком). Інформаційні технології відрізняються за типом інформації, що обробляється, але можуть і об'єднуватися, утворювати інтегровані системи, що включають різні технології.

В умовах ринкової економіки основною функцією будь-якого підприємства є випуск продукції (надання послуг) з метою отримання прибутку. Система, що дозволяє автоматизувати процеси збору, підготовки та обробки інформації, є однією з необхідних складових частин бізнесу. Максимально ефективною автоматизованою системою є комплексна автоматизована система, тобто така, яка охоплює всі взаємопов'язані багатогранні бізнес-процеси, всі аспекти внутрішньої та зовнішньої господарської діяльності підприємства.

Автоматизовані інформаційні технології в обліку, аналізі, аудиті, фінансах - людино-машинна система функціонування на базі локальних обчислювальних мереж та інших сучасних засобів обчислювальної техніки, що забезпечують автоматизоване виконання функцій бухгалтерського обліку, аналізу, аудиту, фінансів.

Комплексна система автоматизації управління підприємством - це інформаційне середовище, здатне надавати актуальну та достовірну інформацію про всі бізнес-процеси підприємства (в тому числі територіальне розподіленого і такого, що має складну структуру), необхідну для планування операцій, їх виконання, реєстрації і аналізу - середовище, яке несе в собі технологічний регламент і управлінський досвід. В цьому середовищі реалізується повний ринковий цикл - від планування бізнесу до аналізу результатів діяльності підприємства та наступного коригування планів.

Інформаційні технології в своєму розвитку пройшли довгий шлях, кожний етап якого характеризувався своїми засобами обробки інформації та інформаційними носіями. Сучасний рівень розвитку інформаційної технології мас назву "нової інформаційної технології", ознаки якої - розподілена комп'ютерна техніка, розвинуті комунікації, діалоговий режим спілкування користувача з комп'ютером.

Сучасні інформаційні технології дають змогу інтегрувати різноманітні функції обробки інформації на одному робочому місці, включаючи розрахункові, довідково-інформаційні, сервісні. Системи, побудовані за принципами сучасної інформаційної технології, гнучко реагують на зміни у складі функцій і розв'язуваних ними завдань в алгоритмах розрахунку, в інформаційних потребах користувачів. Інтерактивний режим роботи системи забезпечує задоволення інформаційних потреб користувачів, оперативний обмін інформацією та реагування на запити. Характерними для "нових інформаційних технологій" є:

- робота користувача в режимі маніпулювання даними;

- наскрізна інформаційна підтримка на всіх етапах проходження її на основі інтегрованої бази даних;

- безпаперовий процес підготовки документа, при якому на папері фіксується лише його кінцевий варіант.

В умовах "нової інформаційної технології" стають можливими колективне формування та заповнення документів, адаптивна перебудова форм і способу надання інформації у процесі розв'язання завдань.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты