Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Електронні мережі та їх призначення




Одним з найефективніших і найпопулярніших технічних засобів ділового зв'язку є обчислювальна техніка, що використовує електронний зв'язок. Коли комп'ютерів на підприємстві декілька, доцільно встановити електронну мережу з метою обміну інформацією між ними.

Електронна комп'ютерна мережа - це сукупність програмних, технічних і комунікаційних засобів, які забезпечують ефективний розподіл обчислювальних ресурсів.

На підприємстві кожен працівник має інформацію, в якій зацікавлені іншим працівникам. Це може бути інформація, яку надають керівники відділів витому керівництву і службовці своїм керівникам, бухгалтерська і аналітична звітність, прогнозна та поточна інформація про використання ресурсів, стан ринків тощо.

Головним надбанням будь-якого сучасного підприємства є бази даних про клієнтів, їх потреби, наявне обладнання, товари, строки гарантійних зобов'язань, фінансовий стан, укладені договори, історію співробітництва, розмір націнок і знижок. Внутрішня маркетингова діяльність теж насичена інформацією - даними про конкретні замовлення, їх кодифікацію, виробництво, виконання та відвантаження. Якщо комп'ютери підприємства з'єднані в мережу, то обмін такою інформацією між структурами підприємства значно спрощується. На підприємстві, що мас велику базу даних, до якої необхідно забезпечити доступ з усіх робочих місць, можна використовувати мережеве з'єднання. Це ефективніше, ніж розміщувати інформацію цієї бази даних на багатьох комп'ютерах.

Можливо, що один з комп'ютерів мас обладнання, що необхідне декільком працівникам. За допомогою мережі можна здійснити і такий доступ. Найхарактернішим є використання принтерів у мережі: замість придбання принтера для кожного службовця, підприємство може використовувати меншу їх кількість, підключивши їх до мережі.

Мережеве програмне забезпечення підтримує функціонування всіх рівнів архітектури мережі, існують два підходи до її організації:

1) мережа з централізованим управлінням;

2) однорангова мережа - не містить виділених серверів: функції управління

передаються від однієї робочої станції до іншої. Основною їх перевагою є

простота в обслуговуванні.

На файл-серверах функціонує спеціальна мультізадачна мережева операційна система, що використовує захищений режим роботи процесора. На робочих станціях встановлюється спеціальне програмне забезпечення, що часто називається мережевою оболонкою, яке працює в середовищі операційної системи, встановленому на даній станції: DOS, Windows тощо, існують різні операційні системи, орієнтовані на мережі з централізованим управлінням: Cisco, Novell NetWare, Linux, VINES (виконана на базі UNIX).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты