Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кодування інформації в КІС




Класифікатором називається сукупність окремих номенклатур, що побудовані за певною системою кодування.

Позначення позиції класифікатора за допомогою умовного символу - це шифр (код). Системи кодування бувають літерні, цифрові та літерно-цифрові. На практиці найбільш поширеними є наступні системи кодування:

1. Порядкова. Застосовується для мало позиційних стабільних номенклатур (позиціям присвоюється порядкові номери). За такою системою будується код категорій працівників, складів, тощо.

2. Серійна.Передбачає шифрування окремих позицій номенклатури в межах серії номерів, що виділяються для окремих груп (позицій), причому частина номерів резервується у випадку розширення номенклатури.

3. Десяткова.Використовується для шифрування декількох ознак номенклатури, для характеристики кожної з ознак відводиться визначена кількість десяткових розрядів.

4. Шахова.Використовується при шифруванні двох ознак номенклатури.

5. Натуральна.Застосовується тоді, коли позиції номенклатури вже виражені цифрами або цифровими шифрами (наприклад, маса виробу, розміри тощо).

6. Комбінована.Класифікатор є синтезом описаних вище систем кодування.

Недоліком порядкового кодування є те, що при доповненні номенклатури новими позиціями шифри розміщуються з порушенням початково встановленого класифікатора. Крім того, при вибутті окремих позицій порушується порядок розміщення шифрів.

Серійна система до останнього часу була однією з найпоширеніших, що пояснюється її економічністю (охоплює позиції номенклатури і має мінімальний розмір номерів) і легкістю побудови коду. До недоліків відноситься важкість запам'ятовування шифрів і складність шифровки номенклатур, які мають багато призначень, що обумовлено значним розширенням серій вільних номерів.

До переваг десяткової (позиційної) системи кодування належать логічність структури, чітке виділення кожної ознаки номенклатури, легкість запам'ятовування та зручність використання для групування за окремими ознаками, а до недоліків - довжина коду.

За шаховим кодуванням кожен шифр характеризує дві позиції: старшої та меншої ознаки. Для зручності використання такий код доцільно будувати у вигляді таблиці шахової форми (по горизонталі розміщені позиції однієї ознаки, по вертикалі - іншої).

За натуральної системи кодування будується класифікатор розмірів матеріалу, змінності, відстані тощо, оскільки код є наочним і легко запам'ятовується. Основним недоліком є важкість внесення змін.

Комбіновані коди є найбільш гнучкою системою шифрування, саме тому вони отримали досить значне розповсюдження: так будується, наприклад, класифікатор замовлень матеріальних цінностей за розгорнутою номенклатурою.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты