Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичний інструментарій оцінки майбутньої вартості грошей за простими та складними відсотками.




Кредиторам та інвесторам необхідно вміти визначити доходи від і капіталовкладень, щоб визначити доцільність їх здійснення. ТІ, хто бере кредити, повинні визначати, чи перевищать доходи від вкладеної в діло позики витрати на позику. Все це зумовлює необхідність визначення майбутньої вартості грошей.

Визначення майбутньої вартості інвестиції полягає в обчисленні зростаючої вартості цих грошей у майбутньому при відомій очікуваній нормі прибутку.

Приклад: Припустимо, що інвестор має 100 доларів. Ці гроші кладуться в банк під 10% річних. Через рік вкладник матиме 100 доларів та ще й 10 доларів доходу. Початковий депозит + % на депозит.

100 доларів+10% від 100 (10 дол.)=110 доларів.

Отже майбутня вартість 100 доларів через рік становитиме 110 доларів. Для обчислення майбутньої вартості грошей .через більш тривалий період використовується формула:

де FV- майбутня вартість;

Р - початковий депозит;

R - річна ставка процента;

N - кількість років.

Наведену вище формулу можна використати для підрахунку вартості через будь-яку кількість років.

Для прискорення підрахунків майбутньої вартості існують спеціальні таблиці, в яких вирахуваний процентний фактор за певну кількість років при відомій % ставці.

Фактори майбутньої вартості можна використати для визначення загальної майбутньої вартості ануїтету (анюїтет це послідовність платежів за певні регулярні проміжки часу).

Приклад. Визначити загальну майбутню вартість платежів ануїтету на і суму 100 доларів, що сплачується раз на рік на протязі чотирьох років при величині складного процента 10%.

Для розв'язку цієї задачі можна підсумувати фактори майбутньої вартості за кожний рік, в якому сплачується анюїтет.

Для визначення майбутньої вартості анюїтету застосовується така формула:

де FVa - загальна майбутня вартість анюїтету на кінець визначеного періоду;

а - анюїтетні платежі;

М - анюїтетний фактор або % фактор майбутньої вартості анюїтету.

Для полегшення підрахунків використовують таблиці майбутньої вартості атюїтету, в яких підсумовані проміжні процентні фактори і дається один фактор.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты