Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність та види фінансових стратегій




На сьогодні найважливішим завданням для підприємства є правильний та науково обґрунтований вибір фінансової стратегії. Розробка фінансової стратегії - це галузь фінансового планування. Як складова загальної стратегії економічного розвитку вона має узгоджуватися з цілями та напрямами останньої. У свою чергу, фі­нансова стратегія справляє суттєвий вплив на загальну економічну стратегію підприєм­ства.

Теорія фінансової стратегії, досліджуючи об'єктивні економічні закономірності ринко­вих відносин, розробляє форми та способи виживання й розвитку за нових умов. Фінан­сова стратегія включає методи та практику формування фінансових ресурсів, їх плану­вання та забезпечення фінансової стійкості підприємства за ринкових умов господарю­вання. Вона охоплює всі форми фінансової діяльності підприємства: оптимізацію осно­вних засобів та обігових коштів, формуван­ня й розподіл прибутку, грошові розрахунки, інвестиційну політику. Стратегія - це процес прийняття рішень, її вибір визначає розробку планів проведення наукових досліджень та інших форм інноваційної діяльності. Фінансова стратегія визначає найкра­щу спрямованість фінансової діяльності, націлює на економію всіх видів витрат, на мобілізацію капіталу для підтримки виробничих, дослідницьких, маркетингових та інших стратегій, на максимальне підвищення вартості підприємства.

Як вже зазначалось, фінанси як ресурс грають роль обмеження у діяльності підприємства. Спрямовуючи фінансування у ту або іншу підсистему забезпечується їх розвиток або скорочення.

Існує ряд основних підходів до визначення змісту поняття "фінансова стратегія".

Фінансова стратегія - це генеральний план дій підприємства, що охоплює форму­вання фінансів і їх планування для забезпе­чення фінансової стабільності підприємства та включає такі напрями:

- планування, облік, аналіз і контроль за фінансовим станом;

- оптимізація основних і обігових коштів, розподіл прибутку.

Найчастіше фінансова стратегія компанії як інструмент регулювання використовуєть­ся разом з інвестиційною стратегією, що пояснюється перспективністю інвестиційних рішень та їх тісним зв'язком з фінансовими процесами.

Фінансова стратегія - це генеральний план дій щодо забезпечення підприємства коштами (А. Поддерьогін).

Фінансова стратегія - це галузь фінансо­вого планування. Як складова загальної стратегії економічного розвитку вона має узгоджуватися з цілями та напрямами останньої. У свою чергу, фінансова страте­гія справляє суттєвий вплив на загальну економічну стратегію підприємства (Н. Гринчук).

Фінансова стратегія компанії є складною багатофакторною моделлю дій і заходів, необхідних для досягнення поставленої пе­рспективної мети в загальній концепції роз­витку у частині формування і використання фінансово-ресурсного потенціалу компанії (М. Старовойтов).

Л. Павлова під фінансовою стратегією підприємства розуміє формування системи довгострокових цілей фінансової діяльності й вибір найефективніших шляхів їх досяг­нення.

Фінансова стратегія — це підсистема корпоративної (чи ділової) стратегії, подана у вигляді довгострокової програми конкретних дій з використання власних і залучених зовнішніх фінансових ресурсів в організації для досягнення стратегічної конкурентної переваги (Василенко).

В інших термінах фінансова стратегія — це область перетинання і спеціалізованої інтеграції фінансового і стратегічного менеджменту.

Фінансова стратегія - один з найважли­віших видів функціональних стратегій під­приємства, що забезпечує всі основні на­прями розвитку його фінансової діяльності та фінансових відносин шляхом формуван­ня довгострокових фінансових цілей, вибору найбільш ефективних шляхів їх досягнення, адекватного корегування напрямів форму­вання й використання фінансових ресурсів при зміні умов зовнішнього середовища (І. Бланк).

Аналізуючи вищезазначені поняття, мо­жна зробити висновок, що в кожного вчено­го є свій специфічний погляд на це питання, тому немає єдиного чіткого визначення. На нашу думку, найбільш точним є визначення, запропоноване І. Бланком.

Значення фінансової стратегії, тобто стратегічного аспекту фінансового фактора діяльності організації очевидно у вітчизняних умовах, що за критеріями нормального фінансового стану можна оцінювати тільки як довгостроково і стійко кризові.

Основні характерні риси фінансової стратегії:

1) фінансовий фактор — це найважливіший критичний фактор будь-якого бізнесу, причому як у його тактичному, так і в стратегічному аспекті.

2) фінансовий аспект властивий кожній спеціалізованій стратегії і для усіх їх є істотним;

3) фінансові аспекти всіх спеціалізованих стратегій і стратегії в цілому — це внутрішні моменти фінансової стратегії;

4) діяльність по її розробці і контролю за реалізацією є однією з найбільш централізованих стратегій компанії.

- спрямованість у середньострокову та далекострокову пер­спективу (на період більше одного року);

- орієнтація на розв'язання ключових, визначальних для фінансової системи підприємства цілей, від досягнення яких за­лежить його виживання;

-органічне ув'язування накреслених цілей з обсягом і струк­турою ресурсів, потрібних для їх досягнення;

- врахування впливу на планований об'єкт численних зовнішніх факторів, розробка заходів для успішного розв'язання завдань планованої фінансової системи;

- адаптивний характер, тобто здатність передбачати зміни зовнішнього і внутрішнього середовища фінансового плануван­ня об'єкта і пристосувати до них процес його функціонування.

Таким чином, фінансова стратегія в певному значенні є універсальною стратегією, і, крім того, через фінансову стратегію відбувається інтегрування всіх спеціалізованих стратегій і всіх окремих стратегічних позицій в єдину, цілісну й органічну стратегію організації.

Стратегічне планування передбачає реалізацію таких основ­них цілей:

- ефективний розподіл і використання ресурсів. Це сто­сується внутрішньої політики підприємства. Планується викори­стання обмеженого обсягу ресурсів (капітал, технології, люди). Крім того, підприємство повинно здійснювати вихід з безперс­пективних видів діяльності, формувати ефективний «портфель» інвестиційних пропозицій.

- адаптація до зовнішнього середовища. Керівництво підприємства повинно забезпечити ефективне пристосування до зміни зовнішніх факторів (економіка, політика, демографічні фактори тощо).

Всебічно враховуючи фінансові можли­вості підприємств, об'єктивно оцінюючи ха­рактер внутрішніх і зовнішніх факторів, фі­нансова стратегія забезпечує відповідність фінансово-економічних можливостей під­приємства умовам, які склалися на ринку товарів та фінансовому ринку. Фінансова стратегія передбачає визначення довго­строкових цілей фінансової діяльності та вибір найефективніших способів їх досяг­нення. Цілі фінансової стратегії мають під­порядковуватися загальній стратегії еконо­мічного розвитку та спрямовуватися на максимізацію прибутку й ринкової вартості під­приємства. При розробленні фінансової стратегії слід враховувати динаміку макро-економічних процесів, тенденції розвитку віт­чизняних фінансових ринків, можливості ди­версифікації діяльності підприємства.

Фінансова стратегія включає визначення цілей використання фінансових ресурсів і капіталу, методів фінансування, часових характеристик, важелів і прийомів управління рухом фінансових ресурсів та капіталу, визначення спеціального функціонального «стратегічного набору» (як структури специфіч­них фінансових стратегій), а також фінансове планування та розробку фінансових планів.

Розробка фінансової стратегії базується на таких принципах:

· балансування матеріальних і фінансових потоків;

· найефективніше фінансування розширення, підтримки та, в разі потреби, скорочення окремих підсистем та підприємства загалом;

· прогнозування альтернативних варіантів розвитку підприємства з точки зору фінансових характеристик його діяльності в різних умовах;

· фінансового контролю та аналізу діяльності підприємства.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты