Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація грошових потоків




Грошові потоки підприємства можна класифікувати за сис­темою ознак (табл. 1).

Класифікаційна сукупність видів грошових потоків суб'єкта господарювання

№п/п Ознака класифікації Класифікаційна сукупність
Вид фінансово-госпо- дарської діяльності Операційний грошовий потік Інвестиційний грошовий потік Фінансовий грошовий потік
Масштаб діяльності (центри формування грошових потоків) Грошовий потік підприємства загалом Грошовий потік підрозділу Грошовий потік центру відповідальності Грошовий потік господарської операції
Зміна залишків гро- шових коштів (резер- ву ліквідності) Вхідні грошові потоки Вихідні грошові потоки
Валюта деномінації Грошові потоки в національній валюті Грошові потоки в іноземній валюті (за кож- ною валютою деномінації)
Значущість грошових потоків Пріоритетні грошові потоки Другорядні грошові потоки Обслуговуючі грошові потоки
Розподіл у часі Поточні (теперішні) грошові потоки Очікувані (майбутні фошові) потоки
Достатність обсягу Надлишкові грошові потоки Дефіцитні грошові потоки

Вхідним грошовим потоком є надходження грошових коштів -
інші надходження від операційної діяльності, надходження від
інвестиційної діяльності; мобілізація фінансових ресурсів на ринку
капіталу тощо.

Вихідний грошовий потік - використання грошових коштів - оп­лата рахунків контрагентів, фінансування реальних і фінансових інвес­тицій, погашення заборгованості, сплати податків, виплати дивідендів.

Чистий грошовий потік - різниця між вхідним і вихідним грошовим потоком.

Пріоритетні грошові потоки - це грошові потоки за опе­раціями, що забезпечують створення більшої частини вартості або прибутку підприємства (надходження виручки, оплата рахунків пос­тачальників, сплата податків, виплата заробітної плати, формування доходів власників).

Другорядні грошові потоки - потоки, які не беруть безпо­середньої участі у створенні вартості підприємства (оплата кому­нальних послуг, вартості ремонту обладнання).

Обслуговуючі грошові потоки - це грошові потоки, пов'язані з обслуговуванням процесу створення вартості, зокрема зумовлені роз­рахунками з банком, страховою чи аудиторською компаніями тощо.

Дефіцитний грошовий потік характеризується надходженням грошових коштів, яке є набагато нижчим від реальних потреб під­приємства.

Надлишковий грошовий потік характеризується надходженням грошових коштів, яке набагато перевищує реальну потребу під­приємства у їх витрачанні.

Дані про рух грошових коштів підприємства відображають у фінансовій звітності (форма № З "Звіт про рух грошових коштів"). Порядок формування звіту регулює П(С)БО 4.

У звіті відображають дані про грошові потоки від різних видів діяльності підприємства: операційної; інвестиційної; фінансової.

Основним джерелом фінансового забезпечення підприємства є грошовий потік від операційної діяльності.

Для визначення операційного грошового потоку використовують:

- прямий метод розрахунку на основі прямого визначення суми вхідного і вихідного грошових потоків від операційної діяльності;

- непрямий метод розрахунку на основі коригування суми чис­того прибутку підприємства (рис. 3.1).

Основним завданням управління операційним грошовим потоком є забезпечення його стабільності і максимізація величини потоку.

Інвестиційна діяльність суб'єкта господарювання охоплює сукупність операцій з придбання та продажу довгострокових (необо­ротних) активів (матеріальних, нематеріальних і фінансових), а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, що не є еквівалентами грошових коштів.

Інвестиційний грошовий потік формується у результаті придбання (створення) чи продажу виробничого обладнання, нема­теріальних активів, ринкових цінних паперів та відповідно одержання пасивного (проценти або дивіденди) чи активного доходу; фінансування та отримання доходів від спільної діяльності (інвес­тиції в дочірні та асоційовані підприємства).

Фінансова діяльність охоплює сукупність операцій, які ведуть до зміни величини та складу власного і позичкового капіталу, зокрема внаслідок:

• емісії корпоративних прав (акцій) та обслуговування їх вто­ринного обігу;

• отримання і погашення банківського кредиту;

• розміщення корпоративних облігацій та обслуговування їхнього обігу;

• одержання безповоротної фінансової допомоги;

• лізингового фінансування придбання основних засобів (фі­нансовий лізинг);

• викупу корпоративних прав власної емісії.

Грошовий потік від фінансової діяльності розглядають як коригу­вальний механізм формування фінансового забезпечення потреби в капіталі для фінансування операційної та інвестиційної діяльності.

Чистий грошовий потік підприємства визначають як суму чистих грошових потоків від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты