Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття і параметри фінансової кризи на підприємстві




Існують різні трактування кризи. Зокрема, криза - різкий, крутий перелом у чому-небудь; скрутне, важке становище.

Кризам притаманні неминучість, неповторність, різноманіт­ність та взаємодія між собою.

Під фінансовою кризою розуміють неспроможність підпри­ємства здійснювати фінансове забезпечення своєї поточної вироб­ничої діяльності.

Фінансову кризу на підприємстві характеризують трьома па­раметрами: джерела виникнення; вид; стадія розвитку.

Джерела виникнення кризи поділяють на ендогенні та екзогенні.

Розрізняють три види кризи:

1. Стратегічна криза - характеризується руйнацією вироб­ничого потенціалу та відсутністю довготермінових факторів успіху.

2. Криза прибутковості — настає тоді, коли перманентні збитки вихолощують власний капітал, що спричиняє незадовільну структуру балансу.

3. Криза ліквідності - підприємство є неплатоспроможним або існує реальна загроза втрати платоспроможності.

 

 

Джерела виникнення фінансової кризи підприємства

Екзогенні фактори Ендогенні фактори
спад кон’юнктури в економіці загалом; зменшення купівельної спроможності на­селення; значний рівень інфляції; нестабільність фінансового та валютного ринків; посилення конкуренції в галузі; криза окремої галузі; сезонні коливання попиту; посилення монополізму на ринку; дискримінація підприємства органами влади та управління; політична нестабільність у країні місце­знаходження підприємства або в країнах підприємств-постачальників сировини (споживачів продукції); конфлікти між засновниками (власниками) низька якість менеджменту; недоліки в організаційній струк­турі; низький рівень кваліфікації пер­соналу; недоліки у виробничій сфері; прорахунки у галузі постачання; низький рівень маркетингу та втрата ринків збуту продукції; прорахунки в інвестиційній полі­тиці; брак інновацій та раціоналізатор­ства; дефіцити у фінансуванні; відсутність або незадовільна робота служб контролінгу (планування, аналіз, інформаційне забезпечення, контроль)  

 

Між названими видами кризи існують тісні причинно-наслідкові зв'язки: стратегічна криза спричиняє кризу прибутковості, яка, своєю чергою, призводить до втрати підприємством ліквідності.

З метою розроблення антикризових заходів ідентифікують глиби­ну фінансової кризи. За глибиною виділяють три фази (стадії) кризи:

1) фаза кризи, яка безпосередньо не загрожує функціонуван­ню підприємства за умови переведення його на режим антикри­зового управління;

2) фаза, яка загрожує подальшому існуванню підприємства і потребує негайної фінансової санації;

3) кризовий стан, який несумісний з подальшим існуванням підприємства і необхідна його ліквідація.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты