Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Походження лук.




Луки не є зональним типом рослинності. В основному вони представляють собою вторинні утворення як результат діяльності людини на місці зональних і інтразональних. Проте мають місце і первинні луки, які утворюються без впливу людини. Вони виникають там, де багаторічні трав'янисті мезофільні рослини можуть успішно конкурувати з зональними домінуючими.

На виникнення і формування первинних лугів впливають наступні умови:

1. Особливості гідрологічного режиму - тривале затоплення з наступним обсихання поверхні (заплави річок, околиці озер, морів), змінне зволоження.

2. Особливості клімату (вологий холодний клімат високогір'я, океанічних островів і побережжя материків в субарктичних і субантарктичних областях.

3. Приливно-відливний режим морських берегів.

4. Високий вміст у грунті легкорозчинних солей (у високогірних районах).

На виникнення первинних луків можуть впливати також зниження рівня озер, природне зрідження прибережних заростей верб в заплавах річок, лісові пожежі, дикі тварини.

До категорії первинних лук доцільно відносити утворення, що виникли на тій чи іншій території спочатку без втручання людини, в процесі природних змін елементів рослинного покриву.

Вторинні луки утворюються в результаті діяльності людини на місці інших типів біогеоценозів. Вони займають значно більші площі, ніж первинні і поширені від тундрової зони до пустель. Особливо великі площі вони займають у межах лісової зони і лісового поясу в гірських системах: підзона південної тайги і змішаних хвойно-широколистяних лісів, де вони виникли на місці лісів і заростей чагарників.

У створенні лук на місці лісів велике значення мало використання виникаючої трав'янистої рослинності як кормового угіддя. Людина створював луки, не тільки знищуючи минулу рослинність, а й докорінно змінюючи умови росту шляхом осушення і зрошення: осушення боліт, спуску озер, зрошення річковими водами, знищення дерев і чагарників, створення сіяних луків короткострокового або тривалого використання.

Діяльність людини значно розширила не тільки площу луків, але і їх ареал, різко змінила луки, що виникли природним шляхом. Площі невикористовуваних лугів скорочуються, ступінь впливу людини все зростає.

Луки - в основному продукт людської діяльності. Це визначає необхідність вивчення їх з урахуванням різних форм раціонального використання, поліпшення і відновлення.

Контрольні питання.

1. Що таке лук?

2. У чому відмінність первинних і вторинних луків? При яких умовах вони формуються?

3. Як пов'язані між собою фітоценоз, біоценоз, біогеоценоз?

4. Дайте поняття термінам: екотопів, едафотоп, аеротоп.

5. Що таке консорція? З яких компонентів вона складається?

 

 

ДЕКОРАТИВНІ ЛУКИ (ГАЗОНИ).

План лекції.

1. Визначення поняття «газон».

2. Класифікація газонів.

Газон – це спеціально підготовлена, вирівняна площадка, засіяна різноманітними рослинами, що утворюють дерен чи тими, що стеляться.

Наземна і підземна частини газонного травостою утворюють покриття із дерену, що представляє собою верхній шар грунту, густо зарослий травами і переплетений їх коренями і кореневищами, що взаємодіють між собою і з навколишнім середовищем.

Газон - це штучно створений з низових ксеро - і мезофітних злаків фітоценоз, що росте на техногенному високо родючому ґрунті, за якими здійснюється інтенсивний комплексний догляд для підтримки щільного повноцінного травостою. (Уразбахтін З.М. «Визначення поняття« газон »і класифікація газонів». Доповіді ТСХА, вип. 277. Москва: Изд-во МСХА, 2005).

Газон - невід'ємна частина зелених насаджень, без газону неможливе створення композицій з декоративних рослин. Крім того, самі по собі газони дивно привабливі, вони добре гармонують з навколишнім ландшафтом (Агафонов Н.В., Мамонов Є.В., Іванова І.В. та ін «Декоративне садівництво». Москва: Колос, 2000).

Газон надає ділянці доглянутий і охайний вигляд. Він створює приємний спокійний загальний фон, ідеальний для будь-яких квітів і композицій з рослин (Сербіна О.Н. «Газон і догляд за ним». Москва: Олма - Пресс Гранд, 2003)

На видових місцях уздовж вулиць і магістралей необхідно створювати декоративні газони, які здійснюють свої функції: естетичну, поглинання пилу, вуглекислого газу і шуму, виділення кисню і фітонцидів, зміцнення укосів і схилів, запобігання водній та вітровій ерозії ґрунту. У той же час на територіях лісопарків, аеродромів, скверів та інших територій, що не піддаються такому високому антропогенному навантаженню, з цими ж функціями справляються і дереноутворюючі покриття (Уразбахтін З.М. «Визначення поняття« газон »і класифікація газонів». Доповіді ТСХА, вип. 277. Москва: Изд-во МСХА, 2005).

Разом з тим слід зазначити, що в окремих випадках, наприклад в гостро посушливих умовах, тільки умовно можна говорити про газон як про деренове покриття, оскільки щільної дернини і щільного трав'янистого покриття не утворюється.

Газонна дернина характеризується певними експлуатаційними властивостями, від яких залежить її стійкість до різних антропогенних навантажень і несприятливих умов навколишнього середовища. До таких показників відносяться: опір на розрив; несуча здатність, або опірність на продавлювання; зносостійкість, в тому числі стійкість до частого скошування, витоптування. Важливі параметри якості дернового покриття: стійкість до розмокання, водної і вітрової ерозії, а також здатність зберігати задані властивості, тобто стійкість до старіння і виродження, яку можна назвати функціональним (або продуктивним) довголіттям.

Основні якісні показники газонного травостою: його складання, або щільність (число пагонів на одиницю площі); зімкнутість, або рівномірність розподілу пагонів рослин по поверхні площі; висота травостою, його колір, або кольорова гама; рівномірність розподілу забарвлення за площею. На всі ці якості впливають: ботанічний склад травостою та біологічні особливості трав, а також екологічні умови, причому багато що залежить не тільки від ґрунтово-кліматичних факторів, місця розташування травостою в ландшафті або архітектурному оточенні, але і від прийомів створення газону та догляду за ним.

Газонну дернину оцінюють за таким експлуатаційного показником, як зносостійкість - це витривалість травостою до проїзду колісного транспорту і витоптування. За норму сильного витоптування вважають 2400 кроків на м.кв. травостою через день або 1200 кроків щодня. Середнім навантаженням вважається 1200 кроків на м.кв. через день, а слабкою - 600 кроків на м. кв. кожні 6 днів , що при слабкій навантаженні дернове покриття може зберігатися невизначено довгий час при інших сприятливих умовах, в яких вони ростуть (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В., та ін «Газоноведення та озеленення населених територій». Москва: Колос, С, 2002).

Отож:

- фон для декоративного оформлення з допомогою висаджування квітів, кущів, утворення водойм і альпійських гірок, побудованих споруд, вкритих рослинами, що в’ються. Зокрема він дозволяє посилити тональність забарвлення дерев, кущів і квітників, в той час зелений газон заспокоює і врівноважує кольорове різноманіття насаджень.

- Утворена травами дернина закріпляє грунт, затримує пилюку, підвищує вологість повітря, покращує мікроклімат ділянки.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 230; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты